L’Audiència de Barcelona ha ordenat al Jutjat d’Instrucció número 7 de Barcelona, que investiga les càrregues de l’1 d’octubre, que reobri la instrucció sobre els disturbis a l’Institut Jaume Balmes, a les escoles Víctor Català i Marenostrum i al Departament d’Ensenyament i els torni a investigar.

Segons ha informat via Twitter el nou regidor de Transparència i Drets Civils del govern provisional de Colau, Marc Serra, el jutge havia arxivat les càrregues en aquests quatre centres, però, arran de diversos recursos de l’Ajuntament, que exerceix d’acusació popular, l’Audiència de Barcelona l’obliga a tornar a estudiar els fets. En total, segons Serra, 39 persones van resultar ferides per les càrregues en aquests quatre punts.

És la tercera vegada que l’Audiència ordena reobrir investigacions sobre les càrregues de l’1-O. Ja ho va fer l’abril passat, amb l’Escola de Joves de Trinitat Vella i, al març, amb l’Escola Estel.

“La investigació ha de ser global”

El principal argument que esgrimeix l’Audiència de Barcelona és que la investigació de les càrregues de l’1 d’octubre “no pot ser parcial, limitada a cada centre, sinó global”. Per als magistrats, és clau “l’anàlisi de les ordres donades pels responsables de l’operació policial” per saber si hi ha delicte o no.

Per això, demanen que es faci una investigació completa que aclareixi si l’actuació policial es va limitar a complir fent un ús mínim de la força, com va ordenar el TSJC,  o bé si es va fer un ús desproporcionat de la violència, com sostenen les acusacions.

El secretari d’Estat durant l’1-O declara aquest dimarts

Una peça que sembla clau per dilucidar qui va donar l’ordre policial d’intervenir és l’ex-secretari d’estat de Seguretat José Antonio Nieto, que està citat aquest dimarts al jutjat d’instrucció 7 de Barcelona per declarar com a testimoni.

Nieto, que era la mà dreta de l’exministre Zoido i el responsable polític de l’operació de l’1-O, ja va comparèixer al Tribunal Suprem en el judici del procés i va dir que l’objectiu de la policia espanyola era complir el mandat del TSJC. També va dir que l’ús de la força va ser “el mínim imprescindible”, malgrat que va reconèixer que, “en alguns llocs, de manera vistosa” per “aconseguir un replegament ordenat”.

Sobre les càrregues, van negar que “tècnicament” n’hi haguessin i va qualificar l’actuació policial de les forces de seguretat de l’Estat d'”exemplar”. En aquest sentit, va denunciar “inacció” per part dels Mossos d’Esquadra.

A part d’aquesta declaració, el jutge també ha acordat incloure dins la causa la declaració que va fer el cap de la Policia Nacional a Catalunya, Sebastián Trapote, al Suprem.