viatges virtuals

Tens previst viatjar a l’estranger aquest estiu? Saps com et pot condicionar les vacances la pandèmia del coronavirus? T’expliquem tot el que has de saber abans de sortir de casa.

El primer que cal plantejar-se és quines restriccions hi ha al país de destinació. La situació és canviant, per la qual cosa es recomana informar-se abans d’emprendre el camí. Tant al web del Departament d’Acció Exterior de la Generalitat com al del Ministeri d’Assumptes Exteriors pots consultar la informació actualitzada i filtrar la cerca per països.

Puc viatjar en avió?

Les aerolínies poden operar al 100 % de capacitat, sempre complint amb les mesures higièniques i de seguretat. La possibilitat de volar, però, estarà condicionada a les mesures decretades per cada estat. És possible que alguns països optin per tancar l’espai aeri o per restringir els vols. Per evitar problemes, és millor informar-se’n amb antelació i contactar amb l’agència de viatges en cas que s’hagi contractat un paquet tancat.

Què passa si em posen en quarantena al país de destinació?

Per l’advocat especialista en dret aeronàutic Dan Miró, la resposta a aquesta pregunta és clara: “Tothom que viatgi sabent que hi ha quarantena ha d’assumir-ne els costos”. Miró remarca que la responsabilitat és del viatger, que “ha de saber què s’hi trobarà”, i puntualitza que ambaixades i consolats “no es fan càrrec de res”.

L’única excepció seria una repatriació amb causa sobevinguda, és a dir, que les restriccions s’imposessin quan ja ens trobem al país de destinació i que no es poguessin preveure. Ha de ser “sobrevingut i sorpresiu”, recalca Miró. L’advocat, però, considera que en viatges contractats després de l’estat d’alarma és difícil que es consideri imprevisible, ja que encara no hi ha vacuna i “se sap que pot haver-hi rebrots”.

Puc tornar al meu país si m’han diagnosticat la covid-19 a l’estranger?

En cas que algú contregui el virus, és obligatori posar-se en quarantena, una restricció que pot aplicar-se de manera diferent segons el país on ens trobem. Si donem positiu en una prova diagnòstica, per tant, no podrem tornar a casa. Per evitar que els afectats puguin volar, s’han implantat mesures de control als aeroports, com la declaració responsable que han d’emplenar tots els passatgers.

He d’assumir el cost de l’hotel i les dietes si he d’allargar l’estada?

Si cal allargar l’estada en un país per causa del coronavirus, l’usuari haurà d’assumir de la seva butxaca els costos de l’estada, fins i tot en cas de positiu per la malaltia, ja que “ja no es imprevisible” que algú es pugui infectar, segons Miró.

Què passa si tinc previst viatjar a un país on no es recomana anar?

El també president de l’Associació de Consumidors i Usuaris del Transport Aeri i Viatges Combinats (ACUTAVC), Dan Miró, adverteix que no és el mateix recomanar una mesura que imposar-la per llei, perquè “les responsabilitats varien moltíssim”. Si, per exemple, es prohibeix viatjar a un país determinat, l’aerolínia està obligada a reemborsar el bitllet als usuaris. En canvi, si només és una recomanació, la decisió final recau en el viatger i no té dret a recuperar els diners.

panells aeroport del prat

Cal que contracti una assegurança d’anul·lació de viatge?

Viatjar a l’estranger amb assegurança d’anul·lació és una decisió personal, però en cas que optis per comprar bitllets o reservar hotels amb assegurança, és important que en revisis les clàusules. Assegura’t que la pandèmia està inclosa en els supòsits de cancel·lació del viatge.

Què passa si finalment no puc viatjar?

En cas que es tracti d’una causa de força major, com la declaració de l’estat d’alarama, les aerolínies haurien de tornar els diners als consumidors en set dies, tal com indica el reglament europeu. El mateix passaria, segons Miró, amb els hotels. Tot i això, en el cas d’allotjaments, aquest advocat adverteix que recuperar la inversió pot ser més complicat.

El problema, explica Miró, són els hotels de fora de l’estat espanyol, perquè és molt difícil reclamar-los judicialment els diners. A més, en cas que sigui un viatge breu, el cost que pot tenir el procés pot ser més elevat que no pas el que s’ha perdut. L’excepció d’això són els paquets de les agències de viatges, ja que en aquest cas la responsable davant el client és l’agència mateix.

He de contractar una assegurança mèdica?

Segons el Ministeri d’Assumptes Exteriors, en general, l’assistència sanitària a l’estranger no està coberta per la Seguretat Social espanyola. A més, cal tenir en compte que tampoc no n’assumiria les despeses una assegurança mèdica privada ordinària, ni la pòlissa que, en alguns casos, se subscriu en comprar un bitllet d’avió amb targeta de crèdit.

Per això, el ministeri recomana contractar una assegurança mèdica que tingui cobertura en cas de malaltia o accident durant el viatge i que inclogui tant l’evacuació en avió com les activitats específiques que es vulguin fer, per exemple, submarinisme o esports d’aventura. En el context actual, és aconsellable revisar que la pòlissa cobreixi un possible tractament per coronavirus.

I a Europa, puc fer servir la Targeta Sanitària Europea?

En l’àmbit europeu, es pot fer servir la Targeta Sanitària Europea (TSE), que dona accés al sistema públic de salut en les mateixes condicions que la població del país on ens trobem. Cal tenir en compte, per tant, que no tots els països funcionen igual i que, en cas que s’apliqui un sistema de copagament o reemborsament, ho hauràs d’assumir. De moment, al web del Ministeri d’Assumptes Exteriors no s’especifica que el tractament per la covid-19 en quedi exclòs. La TSE és vàlida a 30 països de l’Espai Econòmic Europeu, a més de Suïssa.