metges atencio pacient coronavirus

A l’inici de la pandèmia de la covid-19,  investigadors de l’Hospital Clínic van identificar uns patrons dels pacients ingressats per coronavirus que, amb patologies prèvies o no, presentaven complicacions greus. En aquest punt van crear una eina d’intel·ligència artificial per identificar aquestes persones en temps real amb l’objectiu d’oferir-les tractaments personalitzats. I el que finalment s’ha conclòs és que aquest centre hospitalari ha aconseguit reduir la mortalitat d’aquests pacients en un 50 %.

La revista Clinical Infectious Diseases ha publicat l’estudi, que ha dirigit la doctora Carolina Garcia-Vidal, especialista del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Clínic i investigadora de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS). La solució d’intel·ligència artificial també ha permès predir la mortalitat dels pacients amb un 90 % d’encert.

Guia d’orientació per als professionals de la medicina

La solució d’intel·ligència artificial va ser capaç d’analitzar més d’un trilió de dades anonimitzades de pacients amb covid-19 i proporcionar un tractament específic a aquells pacients ingressats amb complicacions com inflamació severa, coàguls o infeccions d’altres virus afegits al coronavirus. Segons Carolina Garcia-Vidal, l’objectiu “no era suplantar el judici clínic respecte a un pacient específic” sinó oferir una eina objectiva que “pugui orientar els metges en els processos de presa de decisions clíniques“.

Aplicable a una segona onada de covid-19

Des de l’Hospital Clinic han assegurat que aquesta eina informàtica és “clau de cara a una segona onada”. Asseguren que la lectura de les dades a través d’aquest programa d’intel·ligència artificial és pioner a tot el món i actualment hi ha cinc hospitals interessats a desenvolupar-lo, entre els quals hi ha l’Hospital Mútua de Terrassa i l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol  (Can Ruti) de Badalona.