Els negocis de la plaça de Gal·la Placídia han patit de ple la crisi sanitària del coronavirus. En menys de 100 metres set negocis han abaixat la persiana. Des de l’Associació de Comerciants del Portal de la Llibertat creuen que per evitar tancaments és clau regular els preus dels lloguers i associar-se per fer pinya.

Set comerços tancats en 70 metres

En 70 metres de la vorera gracienca de la plaça de Gal·la Placídia han tancat set comerços. De fet, en aquest tram, només queden dos forns de pa. Tèxtil de la llar, calçats o viatges són alguns dels productes que es venien en aquests establiments a tocar del Mercat de la Llibertat. L’associació de comerciants de la zona, el Portal de la Llibertat, apunta que Gal·la Placídia és una zona sensible, que ha patit, primer com una plaça amb poca connectivitat i després amb diferents obres que van preocupar els comerciants. També, explica que cap d’aquestes botigues pertanyia a l’entitat.

El preu del lloguer, el factor clau

El president de l’associació de comerciants, Carlus de Camaroux, creu que el preu elevat dels lloguers ha estat un factor determinant perquè molts negocis hagin abaixat la persiana, però també, considera fonamental el fet d’associar-se. “La pandèmia ha fet molt de mal, però si la gent ja estava amb l’aigua al coll, si aquests lloguers no baixen, serà impossible i després l’associacionisme és cabdal i això ha fet que alguns hagin aguantat més del que haguessin pogut aguantar estant sols, aquests que han tancat no eren associats la immensa majoria, per no dir la totalitat i potser això no ha ajudat gens”, assenyala el president de l’Associació de Comerciants del Portal de la Llibertat.

“El comerç associat està tocat, però aguanta”

Camaroux explica que l’entitat ha pogut negociar lloguers, donar informació per tramitar ajudes, material de desinfecció i acompanyar. Per això, creu que “el comerç associat està tocat, però aguanta”. De fet, ja hi ha dues botigues noves que han obert amb la crisi sanitària al voltant del Mercat de la Llibertat.

Gairebé una vintena de botigues han tancat

Una seixantena de botigues formen part de l’associació d’un total de 100 i asseguren que només ha tancat una de les associades. Fora de les associades calculen que gairebé una vintena han abaixat la persiana en aquest epicentre comercial ubicat entre els carrers Gran de Gràcia, rambla de Prat, via Augusta i travessera de Gràcia. Alguns comerciants del districte, com la Unió de Botiguers de la Travessera de Gràcia – Casc Antic, s’han aliat amb les noves tecnologies amb la plataforma Gràcia Comerç per continuar al costat de la clientela i volen sumar la resta de botiguers del districte de Gràcia.