Un agent de la Guàrdia Urbana conversa amb una patinadora al passeig marítim durant la fase 0 de la desescalada del confinament pel coronavirus
Foto: Xavi Calvo

El Departament de Salut ha aprovat les línies estratègiques del pla de control de la covid-19 a Catalunya amb la intenció de rebaixar la transmissió del virus i trencar les cadenes de contagi entre la població. La Generalitat classificarà les regions en sis nivells de control epidemiològic en funció d’una desena de criteris relacionats amb la pressió assistencial, el diagnòstic i seguiment dels contagis i la vigilància epidemiològica.

Els criteris per definir els nivells

  • Pressió assistencial: Seguiment del nombre i ritme de creixement dels ingressos a les UCI, casos atesos a l’atenció primària i nombre i ritme de creixement de les hospitalitzacions per la covid-19.
  • Vigilància epidemiològica: Incidència acumulada dels darrers set dies i dels últims 14 dies per cada 100.000 habitants, la taxa de contagis per cada positiu, el risc de brot, el percentatge de positius a les PCR i la incidència de quadres respiratoris a l’atenció primària.
  • Diagnòstic i seguiment de contagis: Taxa de PCR fetes i nombre de contactes identificats per cada positiu nou.

Els nivells de control epidemiològic

Salut ha establert sis nivells de control epidemiològic del 0 al 5 que es podran assignar a una localitat o regió i que aniran canviant en funció de la situació sanitària.

Barcelona, en el nivell 3

En aquests moments, segons els responsables de Salut, Barcelona i part de l’àrea metropolitana, es troben en el nivell 3. El Segrià fa dies que se situa al 4. El nivell 5 representa la situació del març i abril a Catalunya i per això, segons la Generalitat cal evitar arribar-hi.

Recomanacions en funció del nivell

La Generalitat també ha establert una sèrie de mesures i recomanacions a aplicar en cada zona en funció del nivell epidemiològic que s’hi registri en aquell moment.