Cada cop són més els laboratoris que ofereixen l’opció de comprovar si hem generat anticossos contra la covid després de la segona dosi de la vacuna. El que ofereixen, en definitiva, és un test d’anticossos, en la majoria dels casos de tipus IgG, que en principi detecta el nivell d’anticossos contra la proteïna S o Spike, sobre la qual també actuen les vacunes.

Amb els anticossos no n’hi ha prou

Però els experts avisen que amb un control dels anticossos no n’hi ha prou per saber si el nostre cos es defensa correctament contra la covid. Josep Segalés, investigador de l’IRTA, recorda que després de la vacuna el cos genera dos tipus de resposta, una de tipus humoral, la dels anticossos, i una altra de tipus cel·lular. En aquest sentit, Segalés assegura que es pot donar el cas que una persona tingui molt pocs anticossos, però que la seva resposta cel·lular hagi estat suficient per protegir-lo. En aquest cas, per tant, aquests tests donarien un fals negatiu.

En tot cas, i tal com apunta l’agència de control de medicaments nord-americana, l’FDA, els test d’anticossos no són una prova oficial ni estandarditzada que puguin donar un valor fiable del nostre grau de protecció contra la covid.

Falsa sensació de seguretat

Segalés també recorda que tot i estar vacunat amb la segona dosi, encara podem infectar-nos de la covid. Per això, creu que aquests test poden donar una falsa sensació de seguretat i, amb els positius disparats, ara no és el moment d’abaixar la guàrdia amb les mesures de seguretat. Per aquests motius, Segalés desaconsella utilitzar aquest tipus de test, tot i que reconeix que si es poguessin fer a gran escala podrien oferir dades interessants sobre el nombre de persones que ja han generat defenses contra la covid.