La crisi social derivada del coronavirus esquitxa tot Barcelona, però en alguns punts és més crua. Les famílies del Verdum i les Roquetes que acompanya la Fundació Pare Manel no ho tenen fàcil. “No fa falta ser un expert per entendre que es complicarà. No arribarem a cobrir totes les demandes que faran o que ja fan”, assegura Manel Pousa, el Pare Manel.

“Hi ha molta o força gent que treballa en negre i d’altres que també han perdut la feina”, explica. Durant la pandèmia, des de la fundació ─a banda d’acompanyar els usuaris, sobretot de manera telemàtica─ han distribuït aliments i també han fet arribar dispositius electrònics perquè cap infant o jove no es quedés enrere amb el curs escolar.

Casals d’estiu atípics i de més despesa

L’activitat als centres de l’entitat s’ha reduït molt en l’estat d’alarma i tornarà, sobretot, amb els casals d’estiu. La Fundació Pare Manel ja els prepara i enguany seran molt diferents: amb grups reduïts, més monitors i més espais per prevenir el contagi. Amb tot, la despesa serà superior i han hagut de renunciar a les colònies i als campaments.

Aliments al Pare Manel.
Recollida d’aliments al Centre Obert Muntanyès, de la Fundació Pare Manel

Però ho tenien clar: “En cap moment va ser una opció no fer casals d’estiu“, afirma Dani González, educador social del Centre Obert Muntanyès. “Ens va sobtar que algunes entitats sí que hi renunciessin… per a nosaltres són una línia vermella perquè podem acompanyar molt més els infants. Quan vagin el setembre a l’escola no s’hauran passat sis mesos tancats“, relata.

Més de 200 nens i joves

participaran en els casals d’estiu de la fundació, que es finançaran amb els fons que es recullin de la gala benèfica Guanya’t el Cel amb el Pare Manel. Els fills de la Soledad López hi seran gràcies al suport de l’entitat. La família ja tenia un escenari complicat abans de la covid-19: “No entraven ingressos i, el poc que entrava, era per menjar“, lamenta López.

Fundació Pare Manel coronavirus
Soledad López parla amb l’educador social de la Fundació Pare Manel