La Generalitat ha anunciat que les activitats de lleure a l’estiu es faran seguint unes mesures de seguretat concretes i mantenint les distàncies de dos metres entre les persones. La secretària d’Atenció a la Infància, l’Adolescència i la Joventut, Georgina Oliva, ha assegurat que es faran els casals, colònies, campaments i camps de treballs amb grups de convivència reduïts de 10 nens i nenes, que no tindran contacte amb els altres grups de menors que hi haurà al mateix casal o activitat. Aquests grups estaran cada dia junts al casal. Hi haurà un monitor de referència per a cada grup de 10 nens (es manté la ràtio que hi ha per llei, segons Oliva). En haver-se de garantir les distàncies, el govern català treballa per obrir més espais que puguin acollir els casals i les activitats de lleure a l’estiu. Ara bé, aquest pla es durà a terme sempre que s’arribi a la fase 3 de la desescalada.

Oliva ha explicat que s’estan elaborant circuits d’entrada i sortida dels menors d’arribada i sortida dels espais de lleure, perquè no coincideixin amb els altres grups i no hi hagi aglomeracions.

Segons el govern català, hi haurà un protocol específic per desinfectar i netejar els espais de lleure i també per a la manipulació dels aliments. Oliva ha afirmat que es podran fer les activitats en espais escolars, piscines, platges, a la natura i majoritàriament “en els espais on habitualment s’han pogut fer aquestes activitats”. Totes les activitats i els jocs s’adaptaran al coronavirus per mantenir la distància de seguretat.

El govern treballa per augmentar les beques i canviar els criteris d’accés

Segons Oliva, la Generalitat estudia ampliar les beques i canviar els criteris per accedir a les ajudes. Es plantegen incorporar les famílies que han perdut la feina durant el coronavirus i les famílies monoparentals, entre altres casos.

La Generalitat treballa perquè hi hagi casals a l’agost i també al setembre, abans de l’arrencada del curs escolar. Oliva ha explicat que en els pròxims dies es formarà una taula de governança entre la Generalitat, els municipis i el sector de lleure per acabar de tancar com es faran les activitats.

Alhora, el conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha assegurat aquest dilluns que s’obriran les escoles el mes de juny pels alumnes que estiguin al final de les etapes educatives.