Professionals sanitaris atenent un pacient amb covid-19 en una UCI de l'Hospital del Mar el 15 d'abril de 2020

El sindicat d’infermeria Satse Catalunya assegura no s’estan complint els mínims que el govern català i el Ministeri de Sanitat van determinar per tal que els territoris avancin en el procés de desescalada del coronavirus amb garanties. Segons el sindicat, el sistema de salut català no té prou llits a les unitats de cures intensives i, en cas d’un augment sobtat dels infectats, l’atenció sanitària podria saturar-se i desbordar-se.

Mig miler de llits menys

El Satse ha explicat en un comunicat que la Generalitat va afirmar que eren necessaris entre 1,5 i dos llits d’UCI per cada 10.000 habitants o la capacitat per habilitar-los en un màxim de cinc dies per avançar en el desconfinament. En la mateixa línia, el reial decret del Govern espanyol no marca ràtios però diu que les comunitats autònomes han de tenir prou recursos per respondre a increments ràpids de casos nous de coronavirus. Doncs bé, segons ha analitzat el sindicat, ara hi ha uns 340 llits a tot Catalunya i per tal que hi hagués una ràtio d’1,5 se’n necessitarien 811, 471 més que els actuals. El Satse ha sentenciat que “no poden tornar a produir-se les situacions de caos, saturació i desbordament sofertes a l’inici de la crisi actual per no disposar dels llits i professionals suficients.”

Manca de personal a les UCI

El sindicat d’infermeria també demana a les administracions que dotin les UCI de més infermers per garantir un servei de qualitat les 24 hores als pacients més crítics o amb un risc elevat de presentar complicacions. El Satse reclama que com a molt hi hagi dos pacients assignats a cada professional. Assegura que, en ocasions, n’atenen entre tres o quatre per treballador.