Com serà el curs escolar a partir del setembre? A poc a poc es van revelant algunes incògnites, tot i que el departaments d’Educació i Salut encara estan treballant per definir les mesures de seguretat. El conseller Josep Bargalló ha avançat aquest divendres en una entrevista a RAC1 que l’entrada a les escoles es farà de manera esglaonada, en franges de 10 minuts per evitar aglomeracions i no descarta prendre la temperatura en arribar als alumnes. També ha detallat que els infants podran estar a l’aula sense mascareta, respectant les distàncies, i en grups de “segurament més de 15”.

Sobre la distància de seguretat, ha indicat que legalment s’ha establert que s’ha de mantenir l’1,5 metres de distància entre persones i quan no es pugui prendre mesures alternatives d’higiene. Per això, ha reiterat que es faran torns per entrar i sortir de l’escola, per sortir al pati i per dinar. En aquest sentit, ha afirmat que també es poden fer servir altres espais que no siguin el menjador a l’hora de dinar. El conseller confia que “a finals de juny o començaments de juliol esperem poder saber-ho tot”, però ha puntualitzat que serà “sempre que la situació es mantingui igual que ara”.

El 14 de setembre i presencial

El que sí que és clar és que el curs 2020-2021 començarà el 14 de setembre i de manera presencial a infantil i primària. Bargalló ha insistit que al setembre la tornada a l’escola “serà per a tothom i presencial de manera prioritària”. En aquests cursos ha descartat que hi hagi rotació entre alumnes. “Creiem que els que han de viure l’escolarització més normals són els menors de 14 anys”.

En cas de detectar un possible cas, Bargalló ha assegurat que al setembre hi haurà protocols que marcaran com actuar i confia estar en condicions “de poder reaccionar més ràpidament davant d’un cas sospitós”.

Reforç de professorat i personal a les escoles

Sobre la contractació de professorat, ha afirmat que el nombre final dependrà de quines agrupacions s’acabin decidint i ha afegit que no es contractaran només mestres, sinó altres categories com personal d’administració i serveis, vetlladores o monitors, entre d’altres. El conseller no ha concretat xifres: “En pocs dies podrem fer una anàlisi més clara dels espais que falten, les agrupacions d’alumnes que hem de fer i sortirà la dada”, ha manifestat. Les contractacions es faran a partir de l’1 de setembre.

Josep Bargalló també ha reiterat que “d’entrada no sembla molt lògic” que hagin obert abans altres establiments i no les escoles.