Un pic de demanda la setmana passada va saturar el laboratori del Vall d’Hebron, on es fan gairebé la totalitat de les PCR de tots els CAP de Barcelona. A més dels PCR que els envia la primària, s’hi van sumar els cribratges de les escoles i dels professionals de l’hospital. Es van arribar a acumular 11.000 proves en un dia. Un problema tècnic en alguna de les màquines i en l’abastiment de reactiu ho van acabar de complicar tot.

Aquesta situació ha endarrerit el ritme d’obtenció dels resultats de les proves i de la seva notificació als pacients. De les 24-48 hores que s’acostumava a tardar, s’ha passat a uns 10 dies. Segons el cap de microbiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, Tomàs Pumarola, actualment s’està “solucionant el tap que va causar el pic de demanda de la setmana passada”. En “una setmana o dues” s’hauria de recuperar el ritme habitual.

La solució: els tests d’antígens

Per reduir la pressió als laboratoris i que no es tornin a produir situacions de saturació, explica Pumarola, cal potenciar l’ús de tests d’antígens al CAP. De fet, aquesta setmana ja s’han començat a fer servir i això fa preveure que l’arribada de PCR al Vall d’Hebron disminuirà. Segons Ramon Sarrias, metge de família del CAP Montnegre i delegat de Metges de Catalunya, “tot i que ha costat, els tests d’antígens ja han arribat i estan donant bons resultats”.