El descens en la velocitat de transmissió (Rt ) de la covid-19 dona ales a l’optimisme. D’ahir per avui, la taxa de contagi Rt ha caigut de l’1,56 a l’1,38 d’aquest dimecres, una xifra que també es va reduir lleugerament dilluns. Això vol dir que, segons les últimes dades, cada infectat contagia 1,38 persones. El virus encara s’està expandint (no disminuirà fins que el valor baixi d’1), però el canvi de tendència fa plantejar si ja es nota el tancament de bars i restaurants decretat el 16 d’octubre a Catalunya.

També dona marge a l’esperança de la disminució en el risc de rebrot, que aquest dimarts era de 932 punts mentre, que en l’actualització més recent ha descendit fins als 840 punts. És també una prova que les mesures tenen efecte?

El cert és que aquestes dades s’han de posar en quarantena. En primer lloc, perquè en la taxa de contagi Rt pot influir, encara, el cap de setmana que va enllaçar amb el festiu del 12 d’octubre. Josep Salavedra, professor de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de la UPC, explica al ‘bàsics’ que l’acumulació de dies en què es fan menys PCR produeix una desviació en el càlcul de l’Rt.

“Es va notar l’11 de setembre, també per la Mercè i ara amb el 12 d’octubre”, explica Salavedra. El doctor confirma que el cap de setmana llarg del 12-O fa que, des de fa cinc dies, la taxa hagi estat marcant valors per sobre de la realitat. Concretament, un 0,25 més. Des d’aquest dimecres, la taxa està tornant al seu curs habitual.

La desviació influeix, també, en el risc de rebrot, que es calcula a partir de la Rt . Per això aquest dimecres també ha tingut un descens. Salavedra explica que, en els propers dies, els indicadors s’haurien d’estabilitzar en perdre’s l’efecte dels festius, les dades dels quals deixaran de comptar per calcular la taxa.

En els càlculs també cal preveure que pot haver-hi dades sense consolidar, és a dir, dades que el Departament de Salut pot actualitzar en rebre resultats de PCR de dies enrere. I més encara tenint en compte el retard en l’anàlisi de proves del laboratori de la Vall d’Hebron, que l’hospital preveu normalitzar d’aquí a “una o dues setmanes”.

Per confirmar l’efecte de les mesures de tancament, doncs, caldrà esperar encara uns dies per confirmar que la “desacceleració en els contagis” que aquest dimarts apuntava Salut amb dades preliminars, és una realitat.