toc de queda catalunya

El Consell de Ministres, en reunió extraordinària, ha declarat un nou estat d’alarma a Espanya per un termini de 15 dies, amb la intenció que pugui allargar-se durant mig any més, fins al 9 de maig. Ara per ara, el Govern espanyol només pot aprovar-lo per uns dies, però preveu la necessitat de prorrogar-lo aquesta mateixa setmana al Congrés dels Diputats per un període més llarg. D’aquesta manera, l’executiu de Pedro Sánchez vol evitar les nombroses votacions viscudes durant la primavera per prorrogar el decret.

El decret dota les comunitats autònomes de mecanismes jurídics per poder imposar mesures més restrictives, com la limitació de la mobilitat dels ciutadans. L’aprovació arriba després que diverses comunitats ho haguessin demanat al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez.

No sortir de la comunitat autònoma, una opció

L’estat d’alarma inclourà mesures de restricció de mobilitat que hauran d’implantar-se al conjunt del territori nacional, com el toc de queda des de les 23 i fins a les 6 h. Ara bé, les comunitats autònomes podran decidir si avançar o endarrerir una hora la prohibició de sortir al carrer a la nit. Catalunya ja ha anunciat que l’aplicarà entre les 22 h i les 6 h.

A més del toc de queda, el Govern espanyol dona l’opció a les comunitats autònomes de prohibir la mobilitat entre territoris, i només permetre-ho per causes justificades (motius mèdics, laborals, cura d’una persona gran o dependent…). Ara per ara, Catalunya no ha aprovat cap mesura en aquest sentit, tot i que no ho descarta. A banda, cada comunitat autònoma té la possibilitat de confinar per zones.

El decret també prohibeix les reunions de més de sis persones a tot el país. Catalunya ja havia limitat les trobades socials a aquest nombre d’individus, però ara té l’opció de reduir-les encara més (per exemple, quatre persones com a màxim o només amb persones convivents).

Publicat el decret d’estat d’alarma al BOE

El Govern espanyol ha publicat el decret de l’estat d’alarma al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) quan passaven pocs minuts d’un quart de set de la tarda. El document, de vuit pàgines, justifica el toc de queda perquè “bona part de les trobades de risc es produeixen en horari nocturn, d’acord amb la informació facilitada per les comunitats autònomes”. Aquest fet, afegeix, “redueix substancialment l’eficàcia d’altres mesures de control implementades”. Segons el decret, la restricció de mobilitat nocturna és una mesura proporcionada “amb un potencial impacte positiu en el control de la transmissió” perquè evita “situacions de contacte de risc vinculades a entorns socials”.

La mesura excepcional, prevista a la Constitució, és la tercera vegada que es posa en marxa aquest 2020 per frenar la propagació del coronavirus. La primera activació es va fer el 14 de març i va tenir una durada de tres mesos, fins al 21 de juny; la segona, per decretar el tancament perimetral d’alguns municipis de la Comunitat de Madrid.