El president espanyol, Pedro Sánchez, ha fet una crida a minimitzar la mobilitat i els contactes socials per frenar la pandèmia de coronavirus. El cap de l’executiu espanyol ha remarcat que “la situació és greu” i ha demanat “màxima determinació, màxima disciplina social i unitat” per frenar l’augment de casos. Ho ha dit en una declaració institucional feta aquest divendres al migdia, després de la falta de consens sobre el toc de queda, evidenciat al consell interterritorial de salut.

El president espanyol ha fet un repàs de les darreres xifres de l’evolució de la pandèmia i ha remarcat que el nombre de casos notificats en 24 hores s’ha duplicat “respecte al pitjor dia de la primera onada”, una dada que pot explicar-se, en part, perquè es fan moltes més proves PCR. “Ara es detecten la majoria de casos, un 70 %, mentre que a la primavera la infecció s’escampava sense control”. Aleshores, ha dit, només es diagnosticaven un 10 % dels casos.

Segons les últimes xifres disponibles, el virus ja ha afectat més de tres milions de ciutadans espanyols. Amb aquestes dades a la mà, Sánchez ha afirmat que cal “intensificar l’acció” per poder doblegar la corba i considera que “no hi ha una altra opció” que reduir la interacció social.  

El president espanyol també ha desgranat els acords a què el consell interterritorial va arribar aquest dijous, en què es van acordar nivells d’alerta i mesures a implantar en cada cas. Amb mesures com aquestes, ha remarcat que es vol evitar un segon confinament domiciliari. Per aconseguir-ho, però, ha fet una crida a la “responsabilitat”.