L’alcaldessa, Ada Colau, ha reclamat a les institucions europees que les ciutats puguin gestionar de forma directa una part dels fons de recuperació i resiliència que ha aprovat la Comissió Europea (750.000 M €) per als estats. En una carta signada per alcaldes i alcaldesses de Barcelona, París, Lisboa, Milà i Budapest, les grans ciutats demanen un 10 % del fons per als governs locals.

“Les ciutats podem reconstruir Europa millor”, afirmen els alcaldes signants de la carta, en què insten les institucions europees a reconèixer els municipis com a “aliats clau en la lluita per un futur resilient”. En l’escrit, també demanen a la Unió Europea que exigeixi als governs dels estats membres involucrar millor les ciutats quan dissenyin plans de recuperació pel “contacte directe amb la població i coneixement de primera mà” que tenen.

Colau ha insistit que si els fons europeus volen tenir èxit “han de comptar amb les ciutats més enllà dels estats”. L’alcaldessa ha dit que Barcelona és “referent en transició verda i digital” i que té projectes en mobilitat sostenible (com ara la connexió del tramvia) amb “capacitat d’execució immediata” si arriben aquests diners, així com en biomedicina i recerca.