Les persones que tinguin gos poden portar-lo deslligat a 109 espais de Barcelona, uns punts que se sumen a les actuals àrees i zones d’esbarjo per a gossos. S’anomenen zones d’ús compartit i els gossos hi poden anar sense corretja durant unes hores al dia. Fora d’aquests horaris i a la resta de la ciutat, els gossos hauran d’anar sempre lligats i, en cas d’incompliment, a patir del 18 de desembre, quan entri en vigor l’ordenança, se’ls podrà multar.

Aquests espais se suen a les 116 àrees que ja existeixen (les àrees de gossos i àrees d’esbarjo de gossos), de manera que a tot Barcelona hi 225 espais on aquests animals poden moure’s lliurement. N’hi ha, com a mínim una per cada barri, a més de la platja per a gossos. En total són 969.448 m2 que poden fer servir els 180.000 gossos que s’estima que hi ha a Barcelona.

Cercador d’espais per a gossos deslligats a Barcelona

Inicialment, l’Ajuntament de Barcelona va preveure un centenar de zones d’ús compartit, però la xifra es va ampliar fins a 109. En aquest cercador pots buscar els espais per dur deslligat el gos. Pots fer la cerca escrivint el carrer o la plaça que t’interessi, el barri o el districte.

L’objectiu és que tots els ciutadans que tinguin un gos, en puguin tenir una disponible a 10 minuts de casa caminant.

No caldrà un carnet de tinença cívica responsable

L’aprovació del decret ha estat possible després de la modificació de l’Ordenança sobre la protecció, la tinença i la venda d’animals que es va aprovar el ple del mes de novembre. Aquesta norma preveia inicialment un carnet de tinença cívica responsable, però finalment aquest requisit s’ha descartat.

El Parc Güell o el Moll de la Fusta, entre les novetats

Algunes de les àrees destacades on els gossos poden estar deslligats són, per exemple, el Moll de la Fusta o el Parc Güell. També en destaquen altres punts com el Parc del Clot o la plaça de la Gal·la Placídia. Més del 60 % de les ZUC estan situades en espais verds.

Pel que fa als horaris, es distribueixen en franges de matí, migdia i/o tarda tarda, uns horaris que cada districte ha definit en funció de les seves necessitats. N’hi ha que estaran habilitats des de les 6 h i d’altres que tancaran a les 23 h, i fins i tot alguns on els animals podran passejar lliurement les 24 hores. Un 40 % d’aquestes àrees estaran obertes durant més de vuit hores al dia.

Campanya prèvia d’informadors

Abans d’implantar la normativa, s’ha fet una campanya amb informadors sobre el terreny, que els darrers mesos han explicat els canvis previstos als tenidors de gossos. També s’han encarregat de recordar-los que és obligatori recollir els excrements dels animals i ruixar els orins amb aigua.

Tots els espais estaran senyalitzats, tot i que s’està fent de manera progressiva. En les darreres setmanes ja s’han començat a instal·lar els panells informaius, una tasca que s’allargarà fins al gener. Tot i això, la ZUC del Parc de l’Estació del Nord va avançar-se al calendari per apaivagar el conflicte obert entre els tenidors de gossos a la zona i la resta d’usuaris del parc.

Multes per als infractors

A partir del 18 de desembre, quan entri en vigor l’ordenança, es començarà a multar els infractors que portin el gos deslligat fora de les àrees delimitades. Les sancions van des del 100 euros fins als 2.400, en els casos més greus.