L’Ajuntament de Barcelona ultima un decret d’alcaldia que delimitarà un centenar de zones per dur els gossos deslligats durant unes hores al dia, com a mínim una per cada barri. Són les anomenades zones d’ús compartit que preveu des del 2014 l’Ordenança de protecció, tinença i venda d’animals, però que encara no s’han desplegat. El decret es presentarà un cop es publiqui al Butlletí Oficial de la Província (BOPB) la modificació de l’ordenança que ha aprovat el ple de novembre.

En el debat al plenari, la tinenta d’alcalde Laia Bonet ha anunciat que el decret arribarà “properament” i que delimitarà espais, carrers o places per portar els gossos deslligats unes hores concretes. Seran, en total, 900.000 m² per a l’esbarjo dels animals que, segons Bonet, permetrà que el 95 % de les famílies amb gossos tinguin un espai per dur-lo deslligat a menys de 10 minuts de casa. Abans d’entrar en vigor, hi haurà un període d’exposició pública per fer al·legacions, i s’establirà un calendari d’aplicació.

Dubtes i crítiques pel retard

La modificació de l’ordenança ha rebut el suport de Junts i Ciutadans, mentre que la resta de grups s’ha abstingut. Jordi Martí (Junts) ha denunciat el retard a l’hora d’implantar aquestes zones per dur els gossos deslligats: “Esperem que el proper govern tingui més valentia per tirar-ho endavant”. Des d’ERC, Jordi Coronas ha expressat que “parcel·lar 100 zones concentrarà problemes de convivència” i que fins ara s’han creat de forma autònoma per part dels usuaris.

Es descarta un carnet de tinença responsable

Els canvis a l’ordenança que ha aprovat el plenari també elimina la creació d’un carnet cívic per als propietaris de gossos per poder-los portar deslligats a les zones que es delimitaran. El consistori ja va descartar aquest carnet al juliol per la complexitat administrativa que suposa. L’adequació de l’ordenança no afecta els considerats gossos potencialment perillosos, que en cap cas no es poden passejar pel carrer sense lligar.