La tinenta d’alcalde Laia Bonet, responsable de les polítiques de benestar animal a l’Ajuntament de Barcelona, s’ha compromès a implantar en aquest mandat (fins al juny 2023) les anomenades zones d’ús compartit. Es tracta d’espais en què es podrà portar el gos deslligat en unes franges horàries establertes, tal com preveu l’ordenança d’animals del 2014. N’hi haurà 73 a tota la ciutat, una a cada barri, i seran majoritàriament places.

Els districtes han escollit els espais -que l’Ajuntament no vol revelar encara- els últims anys amb entitats animalistes. Segons ha explicat Bonet a la Comissió de Presidència a instàncies de Junts, l’esclat de la pandèmia va endarrerir el desplegament de les zones d’ús compartit perquè algunes de les que apareixien a la llista es fan servir ara com a patis escolars. La tinenta d’alcalde, però, ha assegurat que la llista ja està actualitzada i que “el compromís és acabar el mandat amb les zones implementades”.

“Volem enviar el missatge que podem conviure tots a l’espai públic si és des d’una tinença responsable”, ha afirmat Bonet, que ha anunciat que properament es presentarà un pla estratègic de gossos.

Vetar l’accés dels gossos en alguns parcs

L’ordenança del 2014 ja preveia la implantació d’aquestes zones, però es va establir una moratòria que permet l’accés dels gossos en espais verds fins que no hi hagués prou àrees d’esbarjo per als animals. Bonet ha explicat que a Barcelona hi ha més de 100 àrees per a gossos (entre les petites i les grans) i, per tant, el 98 % dels veïns en tenen una a menys de 15 minuts de casa.

En una entrevista al programa ‘bàsics’, el regidor Eloi Badia va obrir la porta a vetar l’accés de gossos en alguns parcs quan ja funcionin les zones compartides. Ara no s’hi permet l’entrada en una setantena de parcs.

Des de l’oposició, Jordi Martí (Junts) ha dit que, segons les entitats, encara hi ha districtes que no han definit les zones d’ús compartit, i ha recordat que els tinents de gossos hauran de tenir un carnet de tinença cívica responsable per fer servir aquests espais. El portaveu d’ERC, Jordi Coronas, ha lamentat que les zones compartides no s’han definit prou. Paco Sierra (Cs) ha instat Bonet a complir l’ordenança del 2014 i Josep Bou (PP) ha demanat ampliar els espais on els gossos puguin anar deslligats.