La propera nit serà la més freda des que ha començat la tardor amb temperatures, sobretot cap a trenc d’alba, quan es podria arribar als cinc graus en alguns punts de Barcelona. Això preocupa a Arrels Fundació, que atén persones sense llar, sobretot perquè els serveis addicionals de l’Ajuntament que depenen de l’operació Fred encara no estan activats.

Segons Arrels, els allotjaments d’emergència per fred haurien d’estar disponibles, com a mínim, des que comencen a baixar les temperatures. “El que seria ideal és que n’hi hagi de disponibles sempre però, com a mínim, que s’obrin quan arriba el fred i no pas quan s’assoleixen els zero graus, una temperatura extrema”, ha subratllat el director de l’entitat, Ferran Busquets.

“A 10 graus ja no es pot dormir al carrer, no cal esperar als cinc i encara menys als zero graus per actuar”, ha remarcat Busquets. El director d’Arrels també ha demanat que, quan s’activin els espais per fred, no hi hagi un límit de temps màxim per estar-s’hi i que estiguin oberts durant una temporada llarga. Si no és així, diu, moltes persones decideixen no fer servir aquests serveis perquè, diu, no els compensa.

Què és l’operació Fred?

L’Ajuntament de Barcelona anomena operació Fred al dispositiu d’actuació davant una baixada generalitzada de les temperatures a la ciutat. Es pot activar a partir de desembre, quan hi ha una previsió de temperatures properes als zero graus. Té dues fases, la prealerta i l’alerta, en què s’activen places per pernoctar en equipaments municipals.