Els estudiants d’Arquitectura dels últims cursos de la UPC es posen en la pell de persones amb discapacitat per comprovar com són d’accessibles fins a 15 comerços del carrer de les Moles, al barri del Gòtic. També se’ls ha encarregat analitzar el Mercat de la Boqueria, el Centre Cívic Pati Llimona, el Centre Esportiu Municipal Colom i la ludoteca El Pi.

Aquesta iniciativa es diu projecte CASNA (Comerç Accessible Sense Barreres) i permet que estudiants i persones amb discapacitat analitzin i proposin millores d’accessibilitat als comerços de la ciutat.

Amb cadira de rodes, bastons i antifaços

Primer es fan sessions teòriques amb persones amb discapacitat per compartir de primera mà les barreres o elements inaccessibles que es troben en el seu dia a dia. Després, els estudiants analitzen els comerços i realitzen visites amb cadires de rodes, bastons i amb antifaços per viure en primera persona les dificultats quotidianes que es troben aquests persones.

Alguns d’ells expliquen que no n’hi ha prou a seguir la normativa. El Mateo Durán, estudiant d’Arquitectura, relata que s’ha trobat amb una persona que ha entrat en un comerç amb cadira de rodes i ha tingut problemes per fer mitja volta quan havia de sortir-ne. Al final del procés, els comerciants rebran les propostes per fer més accessibles els establiments.

Ja són 11 edicions del programa

Aquest programa va néixer el 2012 i des de llavors hi han participat més de 406 comerços dels diferents eixos comercials i 26 equipaments. La iniciativa també vol conscienciar els futurs arquitectes sobre com dissenyar espais pensant en les persones amb discapacitat.