Les denúncies per violència masclista continuen augmentat de manera significativa. Les dades d’aquest 2023 confirmen la tendència a l’alça dels darrers tres anys. Fins al 31 d’octubre els Mossos d’Esquadra han instruït 14.137 denúncies, gairebé un 10 % més (9,6 %) que el mateix període de l’any anterior. També augmenten les detencions en un percentatge similar, un 9,2 %, però baixen els autors menors d’edat, en concret, en un 22 %. En total, s’han detingut 6.056 homes per violència masclista en l’àmbit de la parella o l’exparella.

Els principals delictes denunciats són maltractament a la llar (36,8 %), amenaces (22,8 %), trencament de condemna (14,3 %) i violència física o psíquica habitual en l’àmbit familiar (8,3 %).

Les 14 dones assassinades no tenien cap tipus de protecció

Aquest any ja han mort assassinades 14 dones a Catalunya, cinc més que en el mateix període del 2022. Cap d’elles tenia vigent mesures de protecció, ni judicials ni policials. Ara bé, en nou casos l’entorn sí que tenia coneixement que hi havia situacions de conflicte i o violència en la relació. En aquest sentit els Mossos insisteixen en la importància de no mirar cap a una altra banda.

La policia també ha fet una radiografia de la casuística d’aquests feminicidis. Pel que fa al lloc dels fets, 13 dels crims es van produir al domicili de la víctima i un dins una habitació d’hotel perquè estaven de vacances. I en 13 casos les dones assassinades convivien amb l’autor.

En cap dels 14 assassinats hi havia denúncies de parelles anteriors, per tant, no són agressors persistents.

Actualment hi ha 109 dones que tenen una protecció policial, perquè tenen un risc entre mitjà i molt alt que el seu agressor pugui matar-les

El perfil de les víctimes

Aquest 2023 13.278 dones han denunciat ser víctimes de violències masclistes de la parella o exparella. Les franges d’edat que han patit un increment més significatiu són les dones d’entre 46 i 50 anys (19,7 %), seguides de les dones de 51 a 60 anys (18,9 %).

Pugen les denúncies per assetjament, trencament de condemna i violència sexual

Els delictes sexuals també augmenten molt notablement, en concret, un 38 %. Aquest any s’han denunciat 654 fets. Una altra dada és que es disparen les denúncies per assetjament, amb una crescuda del 62,8 %. La policia alerta que això altera greument la vida quotidiana de les víctimes.

També creix el trencament de condemna (17,6 %) i el més habitual és no respectar l’ordre de no apropament. En aquest àmbit, els Mossos tenen efectives 80 mesures de control telemàtiques. Això permet saber a la policia de forma immediata quan hi ha un incompliment de la condemna o la mesura acordada.