La Ponència del Nomenclàtor ha aprovat, inicialment, el canvis de noms de diferents carrers de la ciutat, així com la creació de vials. En destaca la creació d’un mirador a la plaça de les Glòries, dedicat a Freddie Mercury i Montserrat Caballé, però no és l’única novetat.

Entre els canvis s’ha donat llum verda a la plaça dels fotògrafs Català, ubicada al carrer de Mercaders, al Barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. També s’afegeix la plaça de Josep Fontana —al barri de la Clota, del districte d’Horta Guinardó— o la plaça de Nelson Mandela —un espai d’homenatge entre el passeig de Mollerusa i carrer de Tàrrega i entre els carrers de Sèquia Madriguera i carrer de Sas, al barri del Bon Pastor, a Sant Andreu.

S’incorporen 12 noms de dones al nomenclàtor de la ciutat

La Ponència ha votat a favor d’incorporar 12 noms de dona més als carrers i places de Barcelona. Tots aquests fan referència a dones que representen la memòria de l’activisme veïnal, polític i sindicalista o també de la cultura i de la ciència.

El barri del Raval, el carrer de Sant Rafael, passarà a dir-se carrer de Maria Casas Mira, membre fundadora i presidenta de l’Associació de Veïns i Comerciants de la Taula del Raval i activista per a la recuperació de la memòria històrica del Raval. La Sagrera dedicarà carrers a les compositores Mercè Torrents i Turmo i Lluïsa Casagemas i Coll, i uns jardins a Antònia Pich i Santasusanna, pianista, violinista i professora de música.

També a Sant Andreu, la remodelació de la presó de la Trinitat Vella s’iniciarà amb els carrers de l’advocada Montserrat Avilés Vila i la psiquiatra Roser Pérez Simó, totes dues ex-presses en aquest centre penitenciari. Mentre que a Sarrià – Sant Gervasi, es canvia el nom de passatge d’Hercegovina per passatge de Manuela Gil Llopart.

Nou Barris, es proposa posar el nom de Jardins de Trinidad Gallego, infermera, militant del PSUC i fundadora de l’associació Les dones del 36, a l’espai ubicat entre el carrer de Pintor Alzamora, l’avinguda de Rio de Janeiro i el carrer d’Andreu Nin. I a Gràcia, el carrer de Santa Àgata passarà a dir-se carrer d’Àgata Badia i Puig-Rodon; el de Santa Magdalena, carrer de Magdalena E. Blanc. i el de Santa Rosa, carrer de Rosa Puig-Rodon Pla.

Col·locació de plaques i faristols de memòria

Barcelona també col·locarà faristols i plaques de memòria a les façanes dels domicilis de diverses entitats i personalitats de la ciutat. Per exemple, a Ciutat Vella, a proposta de la Direcció de Feminismes i LGTBI, es col·locarà un faristol per commemorar la primera manifestació a favor de l’alliberament sexual a l’estat espanyol, a la Rambla el 26 de juny del 1977. I al barri de la Barceloneta es col·locarà una placa blava a Bernardo Cortés, músic i artista, al carrer dels Pescadors, 49.

També s’instal·larà una placa de memòria a la seu de la UGT en ocasió del seu 135è aniversari, al carrer de Jovellanos, 7, al barri del Raval. I a Sant Andreu, hi haurà un faristol de memòria a la Unió de Joventuts Antifeixistes, al barri del Bon Pastor.