L’Ajuntament de Barcelona ha celebrat aquest divendres el ple ordinari de novembre, el penúltim de l’any. El ple ha arrencat amb la presentació del Pla director de biblioteques de Barcelona 2030 i coincidint amb el 25-N, s’ha fet balanç de les polítiques contra les violències masclistes dutes a terme des del 2019. A més, s’han atorgat distincions a entitats centenàries i tres Medalles d’Or al Mèrit Cívic.

En la part d’impuls i control, s’ha aprovat per unanimitat la proposta d’ERC per implantar un codi únic per senyalitzar els carrils bici per evitar confusions, i també s’ha aprovat la proposició de Junts per exigir al Govern espanyol accelerar les obres del corredor mediterrani. D’altra banda, s’ha tombat la petició de Ciutadans perquè el ple rebutgi qualsevol modificació del Codi penal per alterar les penes del delicte de malversació i també la del PP perquè es retiri la derogació del delicte de sedició.

No ha tirat endavant la proposició de Valents perquè l’Ajuntament aturi les subvencions a “entitats afins a Barcelona en Comú” fins que la justícia no es pronunciï sobre suposades irregularitats, ara que l’Audiència de Barcelona ha reobert la causa contra l’alcaldessa que un jutjat va arxivar. El ple, a proposició de BComú, ha instat l’Estat a prorrogar els contractes de lloguer i regular els preus, i el PSC ha tingut els vots de tots els grups per instar la Generalitat a prendre “mesures estructurals” en matèria de salut.

16:03
   

Miquel Puig (ERC) s’acomiada com a regidor

El regidor d’ERC, Miquel Puig, ha renunciat a l’acta de regidor després de fitxar pel Departament d’Economia de la Generalitat. En el discurs de comiat, Puig ha admès que ser regidor “és un honor extraordinari que, quan ho mires bé, aclapara”. S’ha mostrat molt satisfet del seu grup per l’oposició responsable i cívica que considera que ha fet, una actitud poc freqüent en política segons Puig. Ha afegit que té la sensació que a l’hemicicle sovint s’ignora la petita superfície de Barcelona, “amb una densitat més asiàtica que no pas europea”. Puig ha rebut elogis de tots els grups municipals.

Miquel Puig ERC

15:51
   

Colau diu que treballen “a contrarellotge” per reubicar el Mercat de l’Estrella

L’Ajuntament convocarà “en els propers dies” les seixanta famílies que treballen al Mercat de l’estrella per oferir una proposta d’ubicació on traslladar l’equipament, mentre s’hi realitzen obres estructurals de rehabilitació. Així ho ha assegurat l’alcaldessa Ada Colau davant la pregunta d’ERC al plenari municipal de novembre. L’alcaldessa ha reiterat que la decisió de no col·locar finalment la carpa provisional del Mercat de l’Estrella als Jardins del Baix Guinardó es va donar per l’oposició del veïnat de l’entorn, que es va oposar a la tala d’arbres i a perdre part del llac de l’espai

15:01
   

Barcelona estudia ser seu dels Mundials d’atletisme

El regidor d’Esports, David Escudé, ha explicat que fa temps que teixeix complicitats amb la Federació Espanyola d’Atletisme, organismes internacionals i clubs per tal de valorar la conveniència de presentar la candidatura de Barcelona als futurs Mundials d’atletisme. Ho ha dit en resposta a un prec que ha fet ERC, que li proposava que fes les gestions pertinents per valorar la presentació de la candidatura. La regidora republicana Elisenda Alamany creu que Barcelona és una candidata fantàstica per al Mundial d’atletisme “per l’experiència en l’organització d’esdeveniments esportius i l’arrelament d’aquest esport” i s’ha ofert a col·laborar per aconseguir-ho. Escudé, però, ha recordat que un esdeveniment com aquest té un cost tan elevat com la Copa Amèrica, que una ciutat sola no pot assumir, i ha agraït als republicans la mà estesa, ja que governen a la Generalitat.

14:50
   

Rebutjades les proposicions de Cs i PP contra la revisió dels delictes de sedició i malversació

El Plenari Municipal ha votat en contra de les proposicions dels grups de Ciutadans i PP que demanaven blindar els delictes de sedició i malversació de qualsevol revisió. Això, després que el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar fa unes setmanes que el delicte de sedició serà derogat i substituït pel de desordres públics agreujats. Ara bé, cap de les dues proposicions ha tirat endavant. 

  • BComú i PSC: ❌EN CONTRA. Laia Bonet (PSC): “Es planteja la reforma de la sedició perquè no existeix en altres països i, de fet, per això van denegar l’extradició”. Marc Serra (BComú): “La sedició és una amenaça al dret de protesta i de manifestació”.
  • ERC: ❌EN CONTRA. Elisenda Alamany: “La reforma del Codi penal que es farà és una homologació de l’estatus de les democràcies europees”.
  • Junts: ❌EN CONTRA. Neus Munté: “Nosaltres defensem la derogació real del delicte de sedició, no la substitució per un altre”.
  • Cs: ✅A FAVOR. Paco Sierra: “S’està tractant de fer un Codi penal a la carta”.
  • PP: ✅A FAVOR. Josep Bou: “En cap país europeu es reformaria el delicte de sedició per part dels sediciosos”.
  • Valents i no adscrita: ✅A FAVOR. Eva Parera: “La traïció als catalans no independentistes és enorme”
14:07
   

S’insta a tenir enllestit el corredor Mediterrani el 2026

El ple ha aprovat per unanimitat instar el Govern espanyol a agilitzar el corredor del Mediterrani abans del 2026 i millorar la resta de xarxes viàries. Ha estat la proposta de Junts, en un text que recorda que s’acumulem 25 anys de retard amb incompliments de sis governs espanyols diferents. Es reclama un nou accés viari i un altre de ferroviari al port, l’accés ferroviari a la T-1, la finalització de la Sagrera, l’ampliació de l’estació de Sants i l’ampliació de l’AP-7.

  • BComú. ✅A FAVOR. Janet Sanz: “Hem d’empènyer que vagi més ràpid, no podem acceptar cap retard més. Barcelona ha de ser la porta d’Europa de la mobilitat sostenible.”
  • PSC. ✅A FAVOR. Laia Bonet.”Després d’haver-se abstingut d’anar a actes per reivindicar el corredor, sembla que Junts torna a preocupar-se per problemes concrets.”
  • ERC. ✅A FAVOR Max Zañartu: “Governs socialistes i populars han patrocinat un ferrocarril radial de primera divisió a costa d’un ferrocarril convencional regional.”
  • Junts. ✅A FAVOR Jordi Martí: ”Es pot augmentar els transport de mercaderies un 29 % i reduir l’emissió de 900.000 tones de co2 l’any, amb 130.000 vehicles menys en circulació.
  • Cs. ✅A FAVOR Paco Sierra: “Si a vostès de Junts i ERC els hagués interessat la construcció del corredor, ja s’hauria fet”
  • PP. ✅A FAVOR Óscar Ramírez: “No podem esperar més perquè l’activitat econòmica i la sostenibilitat ens ho reclamen.”
  • Valents. ✅A FAVOR. Eva Parera: “25 anys de retard no són acceptables, però tampoc que la Generalitat no hagi assistit a actes per reclamar el corredor”
13:37
   

L’Ajuntament instarà la Generalitat a destinar un 25 % dels pressupostos a l’atenció primària

El PSC ha proposat instar el govern català a prendre mesures en matèria de salut pública, com destinar un 25 % dels pressupostos de la Generalitat a l’atenció primària; fer nou mapa sanitari de Barcelona, amb la construcció de nous equipaments, i garantir l’atenció dels pacients en un màxim de 48 hores. La proposició ha tingut el suport de tots els grups municipals i ha quedat aprovada. 

  • BComú i PSC: ✅ A FAVOR. Rosa Alarcón (PSC): “A Catalunya encara no hem arribat a la situació de Madrid però tinc la sensació que anem pel mateix camí.” Gemma Tarafa (BComú): “Que la sanitat no sigui una arma electoral. Si tots hi estem d’acord, a remar.”
  • ERC: ✅ A FAVOR. Montse Benedí: “Formem part de la solució i ho vam demostrar durant la pandèmia.” 
  • Junts: ✅ A FAVOR. Francina Vila: “Els ciutadans es mereixen una atenció primària robusta.”
  • Cs: ✅ A FAVOR. Júlia Barea: “Els hi exigeixo que la seva competència a Madrid l’exerceixin.”
  • PP: ✅ A FAVOR. Óscar Ramírez: “Cal un redimensionament dels equips d’atenció primària. No pot ser que no hi hagi visites presencials.”
  • Valents i no adscrita: ✅ A FAVOR. Óscar Benítez (Valents): “El sistema sanitari públic està malalt per la mala gestió dels darrers consellers de salut.”
13:19
   

Demanda a l’Estat per prorrogar els contractes de lloguer i regular-ne els preus

BComú ha presentat una proposició amb contingut de declaració institucional per a prorrogar els contractes de lloguer i regular els preus dels nous contractes, a més de limitar els tipus d’interès de les hipoteques. La iniciativa l’han impulsat el Sindicat de Llogateres i la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca amb l’objectiu que l’Ajuntament insti el govern de l’estat a prendre mesures urgents per fer front a la crisi d’habitatge

  • BComú. ✅A FAVOR. Lucía Martín “Els preus han pujat un 30 % a la ciutat en els últims 30 anys, és urgent i cal demanar engegar mesures.”
  • PSC. ✅A FAVOR. Joan Ramon Riera: “Que el regulador reguli, l’Estat i el Congrés, i el que promotor construeixi, la Generalitat. La regulació de preus no pot ser ciència-ficció.”
  • ERC. ✅A FAVOR. Eva Baró: “Aquestes mesures depenen exclusivament de l’Estat, però els socialistes han volgut posar el focus en la Generalitat.”
  • Junts. ⬛ABSTENCIÓ. Neus Munté: “No es diferencia entre grans i petits tenidors. No se’ls pot carregar amb les mateixes obligacions.”
  • Cs. ⬛ABSTENCIÓ. Paco Sierra. “Lamentem que el gran fracàs de la senyora Colau siguin les polítiques d’habitatge.
  • PP. ❌EN CONTRA Óscar Ramírez. “Aquestes mesures generen inseguretat jurídica i són un atac al dret a la propietat.”
  • Valents i no adscrita. ❌EN CONTRA: Eva Parera “S’ha d’eliminar la reserva del 30 % per a habitatge social en l’obra nova, mesures més incentivadores i menys intervencionistes.”
12:55
   

Rebuig a la proposta de Valents de retirar les subvencions a entitats socials com la PAH i l’Observatori DESC

La proposta de Valents de retirar les subvencions a entitats socials com la PAH o l’Observatori DESC ha estat rebutjada pel plenari. La portaveu del grup, Eva Parera, ho ha demanat després que l’Audiència de Barcelona hagi reobert el cas contra Ada Colau i el consistori per suposades irregularitats en l’atorgaments d’aquests ajuts socials a associacions que Parera ha considerat “afins”. 

La regidora de Valents s’ha endut una esbroncada del regidor de Presidència, Jordi Martí, que ha qualificat de “vergonyosa” l’actitud de Parera. Martí l’ha acusat de fer populisme i d’utilitzar una “estratègia trumpista” com fa “l’extrema dreta”. 

  • BComú i PSC: ❌ EN CONTRA. Jordi Martí (BComú): ”Intentar criminalitzar la seva imatge (de les entitats socials) per treure rèdit polític és vergonyós i li hauria de caure la cara de vergonya.”
  • ERC: ❌ EN CONTRA. Marina Gassol: “No ens trobaran davant cap intent de judicialització de la política. Ho rebutgem frontalment.”
  • Junts: ❌ EN CONTRA. Joan Rodríguez: “No ens agrada l’amiguisme però tampoc la demagògia. Ens agrada la presumpció d’innocència i la transparència.”
  • Cs: ✅ A FAVOR. Noemí Martín: “D’aquestes males pràctiques també n’ha alertat el Tribunal de Comptes. Hem demanat moltes vegades el que avui demana Valents.”
  • PP: ✅ A FAVOR. Josep Bou: “Ho venim denunciant fa temps. Hi ha un abús de les concessions directes per part d’aquest govern.” 
  • Valents i no adscrita: ✅ A FAVOR. Parera: “Estan tenint una xarxa clientelar amb aquests diners i això és comprar vots.”
12:23
   

El ple acorda implantar un codi únic per senyalitzar carrils bici i zones pacificades

La proposició d’ERC per implantar un codi únic per senyalitzar carrils bici i zones pacificades ha tingut el suport del ple municipal. Els republicans es queixen que la ciutat ha perdut els codis de circulació i reclamen que s’acabi “la disparitat de criteris“. L’oposició ha donat suport a la mesura i també els partits de govern, que asseguren que ja treballen en aquesta línia.

  • BComú. ✅A FAVOR. Janet Sanz. “Aquesta proposició va en la línia del que estem fent a la ciutat, fer-la habitable, i les mesures conjunturals ja són estructurals.”
  • PSC. ✅A FAVOR. Laia Bonet “Ja estem treballant en dessoblar carrils bici bidireccionals a tots els barris on és possible.”
  • ERC. ✅A FAVOR. Ernest Maragall: “El seu desordre (en el govern) es trasllada a l’espai públic, la confusió de llenguatges és imatge fidel del que ha acabat fent el seu govern.”
  • Junts. ✅A FAVOR. Francina Vila: “Sortir al carrer avui a Barcelona és un perill i genera decreixement econòmic. No es posa la mirada en el vianant.”
  • Cs. ⬛ABSTENCIÓ. Paco Sierra: “Compartim molts punts de la proposta però ens abstenim
  • PP. ✅A FAVOR: Óscar Ramírez: “L’expansió dels carrils bici s’ha fet amb criteris ideològics i no tècnics, han fet passar carrils bici per qualsevol lloc”
  • Valents i no adscrita. ✅A FAVOR. Óscar Benítez: “La mobilitat s’ha convertit en una gimcana.”
11:42
   

Pas endavant per crear les zones d’ús compartit per a gossos

El plenari ha aprovat modificar l’Ordenança de Protecció, Tinença i Venda d’Animals, que és el pas previ a la creació de les anomenades zones d’ús compartit perquè els gossos puguin passejar deslligats. La proposta preveu crear un centenar de zones d’usos compartits amb la intenció que n’hi hagi almenys una a cada barri. La modificació s’ha aprovat amb els vots favorables de Barcelona en Comú, PSC, Ciutadans i Junts, i l’abstenció de la resta de grups. Sobre aquest tema, l’Ajuntament ja va descartar crear un carnet cívic per als tenidors de gossos.

  • BComú i PSC: ✅ A FAVOR. Laia Bonet (PSC): “Per què el 95 % de les famílies amb gos tinguin un espai per a l’esbarjo a menys de 10 minuts del seu domicili.”
  • ERC: ⚪️ ABSTENCIÓ.
  • Junts: ✅ A FAVOR. Jordi Martí: “Volem desencallar una vessant d’una ordenança aprovada l’any 2014 i que està pendent de desplegament.”
  • Cs: ✅ A FAVOR. Noemí Martín: “Estarem pendents de com s’executi i que realment es compleixi.”
  • PP: ⚪️ ABSTENCIÓ. Josep Bou: “S’aprova per suprimir el requisit del carnet de tinença cívica perquè suposa una càrrega administrativa molt elevada.”
  • Valents i no adscrita: ⚪️ ABSTENCIÓ. 

 

11:30
   

Medalla a les entitats centenàries

Neix un nou guardó a la ciutat, les Medalles a entitats centenàries, i el ple ha aprovat que s’atorguin a les 97 entitats que celebren 100 anys de vida. Un terç d’aquestes són culturals, un altre terç esportives i el darrer terç són educatives, de gremis i religioses. Les medalles s’entregaran a la Festa Major d’hivern de Barcelona, a les Festes de Santa Eulàlia. Tots els grups han elogiat la vida associativa de la ciutat i se n’ha destacat que la majoria són tan vitals com quan van néixer, en un moment d’irrupció de vida associativa a Barcelona.

11:01
   

Les Medalles d’Or al Mèrit Científic

El plenari municipal ha atorgat la Medalla d’or al Mèrit Científic al doctor Valentí Fuster, a la doctora Montserrat Aguadé i Porres i a Teresa San Román Espinosa. A Fuster se li reconeix la trajectòria en el camp de la cardiologia i el compromís social, basat en l’empatia amb els malalts, la promoció de la recerca i el mestratge als joves investigadors. D’Aguadé i Porres se’n destaca la dedicació de tota una vida a la ciència i el teixit social científic, en el camp de la genètica evolutiva i la genètica de les poblacions, fonamentals pel coneixement del canvi genètic evolutiu. El reconeixement a San Román i Espinosa és per la dedicació vivencial i acadèmica de minories ètniques, especialment del poble gitano.

10:45
   

25-N, Dia de l’Eliminació de la Violència vers les Dones

Coincidient amb el Dia de l’Eliminació de la Violència vers les Dones, la regidora de Feminismes, Laura Pérez, ha presentat el balanç de les polítiques de l’Ajuntament contra les violències masclistes. Ha apuntat que una vida lliure de violències masclistes passa tenir recursos econòmics, drets laborals, un habitatge digne, una situació administrativa regularitzada i una xarxa cures, i ha afegit que “acabar amb el masclisme és responsabilitat de tothom, necessitem tots els sectors de la ciutat i hem de ser ferms aliats”. Elisenda Alemany (ERC) denunciat un ha retard en el pagament subvencions a entitats que treballen per eradicar la violència masclista i reclamat que els Punts Lila no siguin mòbils, sinó fixes. Des de Junts, Francina Vila, ha reivindicat polítiques empreses en el mandat de Xavier Trias i ha reclamat que totes les dones tinguin accés a assessorament jurídic. Ciutadans ha demanat dotació econòmica suficient per a les mesures per lluitar contra la violència de gènere, mentre que PP i Valents han aprofitat per carregar contra la Ministra d’Igualtat, Irene Montero, per la llei del Només sí és sí.

10:26
   

Martí ha demanat que la futura biblioteca central, que construirà el ministeri de Cultura i gestionarà la Generalitat, passi a ser gestionada pel Consorci de Biblioteques per “donar el darrers impuls a la xarxa”. Des de l’oposició, ERC considera que el Pla té mancances i ha subratllat que hi ha barris de rendes baixes que no tenen encara biblioteques de proximitat.

10:16
   

5 noves biblioteques per al 2030, al Pla de Biblioteques

El ple ha arrencat amb la presentació de la mesura de govern del Pla de Biblioteques 2030. El full de ruta d’aquests equipaments clau a Barcelona preveu la creació de cinc noves biblioteques, una de les quals és l’esperada biblioteca central que s’ha previst al costat de l’estació de França. També se’n traslladaran i se n’ampliaran set més. El tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Martí, ha destacat el altre repte que es marquen les biblioteques: consolidar-se com a espai d’accés al coneixement, però a la vegada potenciar la participació del veïnat a la vida cultural de cada barri i la ciutat. “Per això, cada vegada es fomenten més els laboratoris ciutadans, els clubs lectura i les ràdios comunitàries, i cal assemblar-se més a realitat pluricultural de la ciutat”, ha explicat Martí.