dones cientifiques importants actuals al llarg de la historia catalanes
dones cientifiques importants actuals al llarg de la historia catalanes

Tradicionalment, les dones han tingut un paper menys reconegut que els homes en l’àmbit científic. Segons dades de l’Organització de les Nacions Unides (ONU), les dones acostumen a rebre beques d’investigació inferiors a les dels seus col·legues i també tenen carreres més curtes i pitjor pagades. L’organisme revela alhora que el paper femení està menys representat que el dels homes a les revistes d’alt nivell. El mateix passa en l’àmbit de la intel·ligència artificial, en què només una de cada cinc professionals són dones.

Les reivindicacions de millores laborals i la defensa de la igualtat de gènere, entre molts altres motius, van portar a la creació i celebració del Dia de les Dones el 8 de març. Et descobrim el perfil de diverses dones científiques que han marcat la història mundial i també investigadores catalanes que han tingut un paper destacat recentment.

Marie Curie

Marie Curie va marcar història amb el descobriment de la radioactivitat. La seves investigacions també han convertit Curie en la primera i única persona que ha rebut dos Premis Nobel en disciplines diferents: el de Física, juntament amb el seu marit Pierre Curie (1903), i el de Química (1911). La investigadora polonesa, amb nacionalitat francesa, també va ser la primera dona a rebre un Nobel.

Youyou Tu

La científica i farmacèutica xinesa Youyou Tu ha salvat milions de vides amb el descobriment d’un tractament de la malària amb un fàrmac anomenat artemisinina. Aquest avenç, un dels més importants del segle XX en medicina tropical, va servir a Youyou Tu per rebre el Premi Nobel de Fisiologia i Medicina el 2015, juntament amb William C. Campbell i Satoshi Ōmura. Va ser la primera vegada que una dona xinesa rebia aquest guardó.

Júlia Vergara-Alert

La investigadora Júlia Vergara-Alert, experta en coronavirus i en el paper dels animals en la infecció i la transmissió de la covid, va rebre el Premi Nacional de Recerca 2023 en la categoria de jove talent. El jurat va destacar que la viròloga de l’IRTA-CReSA “va saber aprofitar les oportunitats de la pandèmia per mostrar un fort lideratge en un període de temps molt curt”.

Gertrude Belle Elion

La bioquímica i farmacòloga dels Estats Units Gertrude Belle Elion va fer descobriments clau per al desenvolupament de nous fàrmacs contra la leucèmia, la malària i les infeccions urinàries. Uns avenços que van servir a Belle Elion per obtenir el Premi Nobel de Fisiologia i Medicina el 1988, juntament amb James W. Black i George Hitchings.

Ada Yonath

La científica israelí Ada Yonath va rebre el Premi Nobel de Química el 2009 pels seus descobriments en l’estructura i funció dels ribosomes, encarregats de sintetitzar les proteïnes de les cèl·lules. Un any abans, Yonath va ser reconeguda amb el premi L’Oréal-UNESCO La Dona i la Ciència. Segons aquest organisme, les recerques de Yonath van permetre avançar en la compressió del funcionament dels antibiòtics.

Núria López-Bigas

La Generalitat atorga cada any el Premi Nacional de Recerca. Una de les reconegudes amb aquest guardó ha estat la biòloga Núria López-Bigas, que també va rebre el Premi Nacional d’Investigació en Càncer Doctores Diz Pintado per la seva contribució en la investigació del càncer i el Premi d’Investigació Biomèdica de la Fundació Lilly (2023) pels seus estudis sobre intel·ligència artificial aplicada a les mutacions del càncer.

Sílvia Osuna

La gironina Silvia Osuna ha rebut múltiples reconeixements per les seves aportacions en ciència i tecnologia. El darrer va ser el Premi Nacional de Recerca per a Joves, per la trajectòria i el reconeixement internacional d’Osuna. Anteriorment també va rebre el Premi Nacional de Recerca al Talent Jove per “dissenyar enzims d’interès farmacològic”.

Rita Levi-Montalcini

La neuròloga Rita Levi-Montalcini va rebre el Premi Nobel de Medicina el 1986, juntament amb Stanley Cohen, per les seves aportacions en la comprensió del sistema nerviós i els mecanismes que regulen el creixement de les cèl·lules. Levi-Montalcini també va ser reconeguda com a doctora honoris causa per la Universitat Complutense de Madrid el 2008.

Lise Meitner

La científica Lise Meitner va ser clau en el descobriment de la fusió nuclear, base de l’energia nuclear. Aquesta troballa la va fer juntament amb el seu amic, el també físic Otto Hahn. No obstant això, l’any 1944, la Reial Acadèmia Sueca de les Ciències només va atorgar el Premi Nobel de Química a Hahn, oblidant les aportacions que va fer Meitner.

La científica és l’única dona que disposa d’un element químic a la taula períodica, el meitneri.

Margarita Salas

Margarita Salas és considerada una de les científiques pioneres en el desenvolupament de la biologia molecular a Espanya i una figura clau per entendre el funcionament del virus phi 29. El 2016 va convertir-se en la primera dona a rebre la Medalla Echegaray, atorgada per la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals. Salas també va ser nomenada investigadora europea per la Unesco i doctora honoris causa a diferents acadèmies i universitats.

Què vols saber de la vaga del 8-M i les mobilitzacions feministes?

Comparteix a: