La viròloga Júlia Vergara-Alert ha celebrat l’inici de la vacunació, però adverteix que caldrà esperar uns mesos abans que els seus efectes es comencin a notar. La científica reconeix que “els resultats visibles trigaran entre dues i tres setmanes després de la segona dosi quan es generi un nivell d’anticossos elevat”. En aquest sentit, la científica adverteix que la immunitat de grup trigarà a assolir-se davant d’un nombre limitat de vacunes i que caldrà seguir més temps “amb mesures de distanciament i mascareta”.

La vacuna no evita la transmissió

L’altre motiu que explica que s’hauran de mantenir les mesures de prevenció sanitàries i les restriccions és que la vacuna no impedeix que una persona positiva pugui contagiar-ne a una altra, malgrat que aquesta estigui vacunada.

Les vacunes “no són esterilitzants, és a dir, no bloquegen la transmissió al 100 %, però sí emmalaltir i que es desenvolupi una simptomatologia greu”, explica Vergara. D’altra banda, confirma que el vaccí és segur i eficaç davant les múltiples mutacions i variants que puguin sorgir del virus, després que s’hagi detectat una nova soca del coronavirus a diversos punts d’Europa.