Els Mossos d’Esquadra han identificat i detingut tres joves com a presumptes autors dels cartells que feien burla de l’Alzheimer de l’expresident Pasqual Maragall i que van aparèixer a l’entorn de diferents seus d’ERC a Barcelona el 8 de març.

Els cartells, que van aparèixer a diversos punts de la ciutat, mostraven una imatge de l’exalcalde de Barcelona al costat del seu germà Ernest Maragall, candidat d’ERC, amb el lema que deia “Fora l’Alzheimer de Barcelona”.

Acusats d’un delicte d’odi

Els tres joves estan acusats d’un delicte d’odi, i es van acollir al dret a no declarar. Segons el comunicat de Mossos d’Esquadra, cap d’ells té un perfil que els relacioni amb cap col·lectiu i un d’ells té antecedents per delictes contra el patrimoni.

Justament sobre qui hi ha darrere dels cartells, Joves de Junts van acusar un membre del Jovent Republicà de Sarrià – Sant Gervasi a través d’una piulada a Twitter.

La investigació l’ha liderada la Unitat Central de Delictes d’Odi i de Discriminació. L’Ajuntament de Barcelona va donar l’ordre de retirar els cartells de la via pública el mateix dia que va rebre l’avís. Dos dies després de l’aparició dels cartells, fonts d’ERC van explicar que Ernest Maragall havia presentat una denúncia “a títol personal” i que el cas el portava l’advocada Olga Arderiu.

Condemna unànime de tots els partits

Les imatges van provocar la condemna de tots els partits amb representació a l’Ajuntament de Barcelona. L’alcaldessa, Ada Colau, va qualificar la campanya de “menyspreable” perquè fomenta l’estigma cap a les persones amb Alzheimer i les seves famílies. El candidat de Junts, Xavier Trias, ho va considerar “una acció indigne” i Jaume Collboni (PSC) ho va qualificar d'”atac repugnant“.

Des del PP, el candidat Daniel Sirera s’hi va referir com un “fet menyspreable“. I també va condemnar l’acció Anna Grau, l’alcaldable de Ciutadans, que va demanar “fer pinya tots contra la púrria i la misèria política i humana”. Eva Parera, de Valents, ho va qualificar d’acte “fastigós“.