vacunes covid

(ACN / redacció) L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha decretat la fi de l’emergència internacional per la covid-19, més de tres anys després —concretament 1.221 dies— que es detectessin els primers casos a la ciutat de Wuhan, a la Xina. En el cas de Catalunya, el primer cas va arribar al febrer del 2020, setmanes abans que l’Estat decretés el confinament.

En un comunicat publicat aquest divendres, l’organització considera que la malaltia continua sent “un problema de salut”, però afegeix que no constitueix “una emergència de salut pública i preocupació internacional“. De fet, el director de l’OMS ha apuntat que la setmana passada, la covid-19 encara “es va cobrar una vida cada tres minuts i aquestes són tan sols les morts que coneixem”.

A casa nostra, encara hi va haver un lleuger ascens dels casos i ingressos hospitalaris després de setmana santa. Però en els darrers mesos les mesures preventives s’han anat alleugerint arreu del món.

Moment de “transició”

En aquest sentit, defensa que ara és moment d’una “transició” per tal d’impulsar mecanismes de gestió sanitaris centrats “en el llarg termini” i ha fet una crida a valorar tot allò après en aquests anys de pandèmia.

A la pràctica, l’anunci de l’OMS implica que la covid-19 deixarà a tractar-se com una emergència i passarà a tractar-se com una malaltia com la resta. “És moment que els països facin la transició del mode d’emergència a gestionar la covid-19 juntament amb altres malalties infeccioses”, ha indicat Ghebreyesus.