violència masclista

La pandèmia ha provocat un descens considerable dels fets delictius a Barcelona durant el primer semestre del 2021. Baixen un 44 % respecte al mateix període del 2019. El descens es produeix en tots els delictes, excepte en els maltractament en l’àmbit de la llar, que pugen un 38 %, i en les denúncies per delictes sexuals, que s’han incrementat un 22 %. Les dades deliqüencials s’han analitzat aquest divendres durant la celebració de la Junta de Seguretat Local, on també hi havia sobre la taula l’aplicació imminent del toc de queda nocturn, en espera de l’aval del TSJC.

1.327 denúncies per violència masclista

Els delictes relacionats amb la violència que pateixen les dones creixen un 22 %, amb un total de 1.327 fets denunciats. La tipologia que més puja en aquest àmbit són els trencament de condemna, un 56 %, i els maltractaments en l’àmbit de la llar, amb un 40 %. Justament per donar resposta a aquest increment de casos, els Mossos van posar en marxa un número de WhatsApp per millorar l’atenció a les víctimes. Es dona la paradoxa que l’any 2020, durant el confinament, el nombre de denúncies va disminuir, però en canvi el cos policial es va posar en alerta davant l’increment de trucades de dones.

Les xifres de violència masclista contrasten amb les de la resta de delictes, que baixen de forma clara. Els furts disminueixen un 63 %, els robatoris amb violència i/o intimidació al carrer també baixen un 37 % i els robatoris a l’interior de domicilis ho fan un 38 %.

Un lladre multireincident, detingut 19 vegades en sis mesos

Pel que fa a la lluita contra la multireincidència, el Pla Tremall ha permès detectar 134 delinqüents amb una intensa càrrega delinqüencial. D’aquests se n’han detingut 111 que acumulen 4.475 antecedents. De tots ells, destaca el cas un lladre amb 50 antecedents policial que ha estat detingut 19 vegades en aquest primer semestre del 2021. El segueix un altre lladre amb 15 detencions i 49 antecedents, i en tercer lloc un altre amb 13 detencions i 22 antecedents.

Amb l’arribada de la pandèmia, les víctimes principals dels lladres multireincidents són els barcelonins, i només en un 4 % dels casos són turistes.