En set mesos de funcionament, el pla Tremall, activat per frenar els robatoris violents protagonitzats per lladres multireincidents, ha permès efectuar 1.677 detencions i ha servit també per dictar fins a 291 ingressos a la presó. Aquest dispositiu es va posar en marxa després de l’increment de robatoris violents a turistes el 2019 que va posar en alerta la ciutat. Però la pandèmia i la davallada dràstica de turistes han fet que les víctimes d’aquests delictes siguin els qui viuen o treballen a la ciutat.

Identificats 176 lladres multireincidents a Barcelona

El pla Tremall s’havia d’activar al mes de març, però la declaració de l’estat d’alarma va fer que s’ajornés fins al juny, coincidint amb el desconfinament progressiu de la població. En aquests set mesos s’ha detectat activitat delictiva de 176 multireincidents i la majoria han estat arrestats en més d’una ocasió, fins a acumular un total de 1.677 detencions.

D’aquests lladres, un total de 116 han estat detinguts per robatori amb violència o intimidació.

Aquestes xifres s’han donat a conèixer en el marc de la Junta Local de Seguretat, que s’ha reunit aquest dimecres.

50 ocupacions en edificis o solars

La policia també ha localitzat 50 edificis o solars ocupats on resideixen. Se n’han desocupat 12 i es continua treballant sobre 38 ocupacions més.

Aquest pla també preveu la incorporació de la seguretat privada, que a Barcelona són uns 4.000 agents de vigilància. Durant els darrers mesos s’han realitzat cinc sessions informatives als membres de les principals organitzacions del sector.

13 homicidis i 56 temptatives d’homicidi

Durant el 2020 es van cometre 13 homicidis (nou homes, tres dones i un nounat), un 28 % menys que el 2019. També es van produir 56 temptatives d’homicidis.

La pandèmia fa baixar un 41 % els delictes a Barcelona

El confinament domiciliari primer, i nocturn després, amb les restriccions de mobilitat, han influït directament la radiografia dels fets delictius del 2020 i també les víctimes. Barcelona és la regió policial on més han disminuït les infraccions penals, concretament un 41 %.

Durant l’any passat es van denunciar 133.383 fets delictius, que suposen una mitjana mensual de 11.115. La reducció més dràstica ha estat en els delictes contra el patrimoni i contra les persones.

En conjunt, els furts han disminuït un 57 %; els robatoris amb força, un 31 %, i els robatoris amb violència i intimidació a la via pública, un 32,6 %. Els descensos més importants han estat al centre de la ciutat, principalment a Ciutat Vella, l’Eixample i Sants-Montjuïc.

El confinament fa augmentar els maltractaments

El confinament amb l’increment del temps de convivència també ha fet aflorar les denúncies per maltractaments en l’àmbit de la llar, que han pujat un 8,5 %. En total, s’han denunciat 1.421 casos. També han crescut les denúncies per amenaces en un 3,1 %.

Pel que fa a les relacionades amb la violència masclista, creixen un 2,5 % amb 2.389 fets denunciats. Per fer-hi front, s’han ampliat els efectius dels Grups d’Assistència a la Víctima.

2.000 denúncies per incompliment de les restriccions a Ciutat Vella

La Guàrdia Urbana va crear el novembre passat un grup de vigilància a Ciutat Vella. Es tracta de 16 agents que es dediquen a vetllar pel compliment de les mesures covid als carrers de Ciutat Vella.

En aquests temps els agents hi ha hagut 2.157 denúncies per incompliment de les mesures de contenció covid-19, 302 actes per consum de drogues, 1.709 denúncies de les ordenances municipals, 181 intervencions contra el patrimoni i la salut pública i 48 detinguts per il·ícits penals.