El 25 de novembre es commemora el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones. A Catalunya durant el 2020 s’han registrat 10.567 denúncies per violència masclista. Durant els mesos de confinament el nombre de denúncies va disminuir respecte al mateix període de l’any anterior però, en canvi, el nombre de trucades als serveis assistencials es va incrementar.

La inspectora dels Mossos d’Esquadra Montserrat Escudé explica que les trucades “alertaven que estava passant alguna cosa en els domicilis” i això va portar a adoptar una estratègia més proactiva durant el confinament per informar i acompanyar les víctimes de violència de gènere. Fins al 31 d’octubre s’ha fet seguiment a 11.036 dones i els seus fills.

Escudé explica que l’augment de trucades i la disminució de denúncies són un fenomen global ja que es tracta d’una tendència que s’ha repetit en altres països. De fet, l’Observatori de la Igualtat de Gènere també ha tret aquesta conclusió de l’anàlisi de les dades del 2020.

Tot i l’aposta per la prevenció a Catalunya el 2020 vuit dones i una nena de tres anys han mort víctimes de la violència de gènere, dos més que l’any anterior. De les nou víctimes mortals, el conseller d’Interior ha explicat que en cinc dels casos l’entorn de les víctimes coneixia la situació de violència que patien però no hi havia denúncia. En cap dels casos s’havien decretat mesures de protecció judicial. Pel que fa als autors del crim, sis van ser detinguts i els altres dos es van suïcidar.

Violència psicològica i física, les més habituals

A banda de les 10.567 denúncies per violència de gènere, el 2020 els Mossos d’Esquadra han fet 4.282 detencions, 256 menys que el 2019. D’entre els detinguts, 19 eren menors d’edat. Pel que fa al tipus de violències que s’han detectat més de la meitat són de violència psicològica i la violència física representa el 41,8 % . El 3,8 % dels casos són per ciberviolència i el 3,2 %, per violència sexual de la parella o l’exparella.

La solució és l’educació

Tot i l’esforç dels cossos de policia i dels serveis assistencials “sempre quan arriba el 25 de novembre fem el mateix discurs però any rere any veiem que les xifres malauradament no milloren”, ha lamentat Miquel Sàmper, conseller d’Interior, que ha afegit: “El terreny a recórrer és en el camp de l’educació”. En aquest sentit Sàmper ha posat èmfasi en la feina de prevenció que fa el cos de Mossos d’Esquadra, especialment en les xerrades i tallers adreçats als més joves.