El Departament d’Interior proposa un paquet de 20 mesures per frenar la violència masclista i millorar l’atenció a les víctimes. Una de les més destacades és la nova línia directa amb els Mossos per WhatsApp dedicada a combatre la violència masclista.

L’objectiu del projecte: renovar el model actual que ja fa vuit anys que funciona (2012-2020) i incrementar l’ús de les noves tecnologies per millorar l’atenció i el seguiment dels casos. També s’ha anunciat la intenció de posar en marxa en un futur (sense data) una comissaria específica de la dona ubicada a Barcelona per coordinar les actuacions.

Línia directa a través del 601 00 11 22

El nou canal de missatgeria instantània gestionat pels Mossos d’Esquadra està especialment pensat per a les dones joves. Amb el número 601 00 11 22 es podrà contactar per rebre assessorament policial i resoldre dubtes, però no per atendre emergències. Es posarà en marxa l’1 d’abril i no substituirà el 112 . També està previst implantar una app específica.

Interior també vol provar la utilització de la videoconferència per potenciar el contacte directe amb la víctima ja sigui en assessoraments i o durant el seguiment a les víctimes.

A més, es dotarà d‘eines tecnològiques per fer el seguiment telèmatic de les dones a tots els Grups d’Atenció a les Víctimes (GAV). I també s’aposta per buscar en la investigació imatges de vídeo vigilància i altres testimonis, per evitar que el pes de la prova recaigui en el testimoni de la víctima.

Formació en violència masclista

El pla també destaca la millora de la formació i especialització dels efectius policials que treballen en aquest àmbit i la realització de l’enquesta per avaluar la intervenció policial en dones que han denunciat.

Es busca també promoure i garantir l’assistència jurídica lletrada en seu policial. S’articularan mecanismes amb el Consell de l’Advocacia de Catalunya i amb els Deganats per tal de garantir aquesta assistència.

En el marc d’aquest projecte de millora, s’està treballant en la creació de l’Oficina Virtual d’Atenció al Ciutadà (OVAC), un servei especialitzat 24 hores per a la recollida de les denúncies, Aquesta proposta es planteja a llarg termini, ja que requereix de diversos acords amb judicatura i advocacia, així com la certificació i acreditació de la signatura digital de les persones denunciants.

El pla preveu augmentar els efectius policials dels Grups d’Atenció a les Víctimes (GAV), com a Barcelona, on ja s’han incrementat en 13 efectius més. Fora de l’horari d’atenció d’aquests grups, es treballa perquè també es puguin atendre les víctimes a les Oficines d’Atenció Ciutadana (OAC) i per això tindran una formació específica.

Menys denúncies pel confinament, però més trucades

L’evolució de les denúncies policials s’ha mantingut estable des de l’any 2010, a excepció de l’any 2020, que s’ha produït un descens del 6 % respecte a l’any 2019 pel confinament, que va frenar-les per l’aïllament de les dones. Malgrat això, les entitats denuncien que amb el confinament van incrementar-se les agressions. De fet, en els últims mesos, han crescut les trucades rebudes a la línia d’atenció contra la violència masclista.

Els Mossos han fet seguiment aquest 2020 a més d’11.000 víctimes de violència de gènere. L’any 2020 els Mossos d’Esquadra van atendre 12.594 dones en l’àmbit de la violència masclista, es van instruir 12.377 denúncies i es van destinar 30.543 hores a serveis de protecció policial.

Sàmper planteja una comissaria de la dona a Barcelona

Sobre la possibilitat de crear una comissaria de la dona a Barcelona, el conseller d’Interior en funcions, Miquel Sàmper, ha especificat que es tractarà d’un punt especialitzat en violència masclista. Ara bé, no n’ha donat detalls. De fet, ha matisat que la iniciativa dependrà del nou govern de la Generalitat perquè per tirar-la endavant, ha explicat, és necessari aprovar un decret que modifiqui l’estructura actual dels Mossos.

“La intenció és fer un pas més pel que fa a intel·ligència policial, per tenir més dades sobre aquests casos“, ha indicat el conseller. Sàmper s’ha mostrat confiat que hi haurà “unanimitat total” entre els membres del proper executiu per engegar el projecte “de forma immediata”.