La directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, ha assegurat que el govern encara no té clara ni la data ni les condicions amb les quals es reobriran els locals d’oci nocturn i, per tant, si caldrà el certificat de la covid per accedir-hi. En una entrevista a TV3, diu que sempre s’ha plantejat el passaport “com una capa més” de protecció enfront de la covid. “No li puc dir ara si tindrà o no tindrà correlació amb la reobertura de l’oci nocturn”, ha afirmat.

El govern ha decidit eliminar l’ús del certificat de la covid per entrar a bars i restaurants, gimnasos i residències a partir d’aquest dijous a la mitjanit. L’anunci es va fer dimecres al vespre després de rebre l’informe del Comitè Científic Assessor sobre idoneïtat o no de mantenir-lo. De fet, ja feia dies que l’ús del certificat de la covid estava en dubte un cop vist que les persones vacunades també es contagien per òmicron.

El certificat de la covid no acredita que s’ha passat la covid

Craywinckel també dit que la normativa europea impedeix que Salut pugui acreditar al certificat de la covid que les persones que s’han fet un test automostra a casa seva hagin passat la malaltia. La directora del CatSalut ha defensat que “donat el volum de transmissió d’òmicron” era molt més ràpid assumir els resultats dels tests d’antígens, però que “dissortadament” aquesta prova no serveix per acreditar que s’ha estat contagiat, sinó que cal una PCR. Aquesta situació afecta milers de persones que s’han contagiat durant les últimes setmanes, i que tenien la pauta completa de vacunació però que encara els faltava la dosi de record. En aquests casos, si es van fer un test d’automostra a casa, el certificat consta que han passat la covid i, si volen viatjar, necessiten fer-se una prova PCR.

La directora del CatSalut afirma que aquesta és una norma europea i que per canviar-ho han de ser els governs, com l’espanyol, els que facin pressió. Justament, el Comitè Científic Assessor de la covid també s’ha pronunciat sobre aquesta qüestió en l’informe que ha lliurat al govern sobre el certificat covid. Els experts consideren que “cal resoldre la obtenció del certificat” en aquelles persones que han passat la infecció en els últims mesos i només han estat diagnosticades per un test d’antígens ràpid.