concentració tancament cie sants

Acte reivindicatiu a la plaça de Sants per demanar el tancament dels centres d’internament d’estrangers (CIE). Stop Mare Mortum Sants (SMM SHB) qualifica els CIE com a “llocs infames” on les persones internades, migrants que no tenen en regla els papers de residència, poden arribar a passar fins a 60 dies en espera d’una ordre d’expulsió “sense haver comès cap delicte“.

Diverses organitzacions ja han posat de manifest l’impacte que ha tingut la pandèmia en aquests centres. El març del 2020, amb l’esclat de la pandèmia i el tancament de fronteres, es va decidir tancar tots els CIE de l’estat. Stop Mare Mortum va fer una crida perquè els centres es clausuressin definitivament. Afirma que durant els set mesos que van estar tancats “no hi va haver cap problema jurídic ni de convivència, ni cap augment de la inseguretat ciutadana”. Al setembre, coincidint amb la segona onada de contagis per covid, es van tornar a obrir els centres. SMM SHB denuncia que es va fer “sense cap raó jurídica” i “sense cap nova mesura per evitar els contagis”.

Denuncien que l’única novetat des de l’obertura dels CIE va ser prohibir les visites de familiars i associacions de solidaritat i assistència religiosa per raons de seguretat, un fet que, afirmen, va suposar un augment de l’angoixa i l’ansietat de les persones internades.

Denuncien manca de mesures en cas de contagi

Al seu manifest, Stop Mare Mortum Sants assegura que l’estructura del CIE de la Zona Franca no permet que, en cas de contagi, es compleixin les normatives de distància de seguretat. En aquest sentit, denuncien que fan complir les quarantenes “en cel·les d’aïllament”, un fet que fa “augmentar els problemes de les persones internes”.

Demanen posar fi al racisme i la violència

L’organització ha recordat que fa uns mesos van sortir a la llum imatges que mostraven les “condicions inhumanes” d’un dels casos d’aïllament. Les càmeres de seguretat del CIE de la Zona Franca mostraven imatges d’un noi de 27 anys amb una forta crisi d’ansietat després de 10 dies d’aïllament. El Centre de Defensa de Drets Humans Irídia considera que aquest és un “cas greu de racisme institucional”. Denuncien que el noi va estar durant més de tres hores aïllat en una cel·la, emmanillat, amb els turmells lligats i amb un casc posat.