CIE de la Zona Franca

Raó jurídica i desraó política és l’onzè informe anual sobre la situació als centres d’internament d’estrangers (CIE) del Servei Jesuïta a Migrants. Enguany posen de manifest l’impacte que ha tingut la pandèmia en aquests centres i denuncien que el de la Zona Franca de Barcelona és l’únic de l’estat on des de la reobertura el mes d’octubre no es permeten les visites, ni tan sols al personal de l’ONG.

Migra Studium assegura que es tracta d’una greu vulneració de drets i que la raó té poc a veure amb els protocols de prevenció de la covid-19. De fet, segons explica l’advocat de l’entitat i coautor de l’informe, Josetxo Ordóñez Echevarría, no tenen coneixement de quin és el protocol que s’està seguint per garantir la seguretat sanitària als interns i lamenta que “els fan complir les quarantenes en cel·les d’aïllament”, cosa que, diu, els produeix encara més ansietat i angoixa.

“Volem viure sense CIE”

El 19 de març, quan es va decretar l’estat d’alarma, l’Estat va quedar “lliure d’internament”. Els centres van tancar i no va ser fins després de 200 dies, el 23 de setembre, que van tornar a obrir. La decisió va ser molt criticada, ja que en plena segona onada “no enteníem que no se seguís la mateixa lògica que s’havia seguit al març”, explica Ordóñez.

En tot cas, assenyala la directora de Migra Studium, M. Carmen de la Fuente Pérez, el tancament dels centres durant aquell temps va fer palès que “podem viure sense CIE i volem viure sense CIE”. Això, assegura, els encoratja a “continuar treballant pel tancament de tots els centres“.

445 interns, dels quals 42 eren menors

Segons l’annex presentat amb l’informe, durant el 2020 el CIE de la Zona Franca va tenir 445 persones internades, que representen el 20,01 % del total de l’estat (on n’hi va haver 2.224) i es van identificar 42 menors.

A més a més, la mitjana de la durada dels internaments en aquest centre és la més alta de l’estat, puja fins als 35,1 dies. Pel que fa al perfil de les persones, el 74,69 % van arribar en pastera i el 14,97 % van estar internades per estada irregular. En total, es van fer 1.904 devolucions i 1.835 expulsions, xifres molt inferiors a les del 2019, quan hi va haver 6.476 devolucions executades i 4.677 expulsions.

A banda, han apuntat que el total de repatriacions forçoses dels que van ser internats en algun CIE és del 32,58 %, amb la qual cosa encara posen més en dubte que s’internin tantes persones amb acord de devolució si a la gran majoria se’ls acaba posant en llibertat.