L’avís va arribar diumenge: primer cas de covid-19 entre els 81 interns que ara hi ha al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca. Estan dividits en dos mòduls i el contagiat ha conviscut amb 39 persones més. Davant l’alerta, l’Ajuntament ha constatat que no hi ha espai suficient per fer aïllament i ha reclamat via carta al jutge de control que tanqui les instal·lacions.

Un cop comunicat el cas positiu, l’Agència de Salut Pública (ASPB) va inspeccionar el CIE i n’ha elaborat un informe. En el document revela que només hi ha quatre habitacions individuals per aïllar-se i que, per tant, pocs contactes es poden confinar. Conclou que, tot i tenir un procediment d’actuació en cas d’infectat, el CIE no disposa d’un pla de contingència per evitar la transmissió del virus.

“Donada la situació estructural del CIE, no es pot garantir la seguretat d’aquestes persones i, per tant, estem posant en risc la seva salut“, critica la regidora de Salut, Gemma Tarafa. Després d’enviar la queixa, el consistori espera que el jutge es pronunciï en les properes hores. “El que ha de fer és posar la balança […] mantenir retinguts els interns o bé preservar la seva integritat física i la de tots els treballadors”, explica el regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra.

Les entitats fan pinya per aconseguir tancar-lo

Al reclam de l’Ajuntament s’hi suma el d’organitzacions com el Centre de Drets Humans Irídia, Migra Studium, Tanquem els CIE o Sos Racisme. També s’han queixat al jutge: arran del positiu volen que el centre torni a quedar buit d’interns i exigeixen, de nou, que tanqui definitivament. “És molt important que se’ls traslladi. El contagiat i els contactes a un dispositiu sanitari… i la resta, a un recurs d’acollida per afrontar la segona onada“, apunta Andrés García Berrio, codirector d’Irídia.

Tots plegats demanen la clausura del CIE emparant-se en el dictamen recent ─del 8 d’octubre─ d’un jutjat de Las Palmas, també per un cas de covid-19 al CIE de Canàries. En la interlocutòria, el jutge resol que, davant d’un positiu, cal desallotjar i tancar el centre. Ara caldrà veure què passa a Barcelona.