Unes 200 persones s’han concentrat aquest dissabte a la tarda davant les portes del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) per exigir-ne el tancament.

Els concentrats, convocats per entitats i col·lectius migrants i antiracistes, han difós un manifest en què denuncien que “els CIE són espais de no-dret, sota una suposada legalitat que amaga el caràcter d’estructura racista i violenta per part de l’Estat“.

Segons ha explicat Mercè Duch, portaveu de Tanquem els CIE, “en aquest no ens deixen visitar els interns“, una situació que, ha afegit, implica que “no sabem què està passant aquí dins, si els interns estan fent vaga de fam o què”.

De fet, aquesta setmana, l’entitat Migra Studium ha denunciat que aquest CIE “és l’únic que encara no ha recuperat les visites” als interns.

Setmana polèmica al CIE de la Zona Franca

Sobre el CIE de la Zona Franca, els manifestants denuncien que hi ha “opacitat total”. Fins al punt que, afirma Duch, “tampoc no sabem el nombre de persones que hi ha internades“.

Sí que ha transcendit, quatre dies abans d’aquesta concentració, un vídeo en què un intern rep un tracte discriminatori i abusiu per part de la Policia Nacional a la cel·la on passava una quarantena pel coronavirus.

Precisament, una de les grans denúncies dels concentrats és “la violència institucional” que, diuen, pateixen els migrants. Recorden que el 2020 “s’han presentat sis denúncies per maltractament o tortura per part d’agents de la policia en els sis mesos que ha estat obert” el centre.