CIE Zona Franca

Els Jutjats de Control del Centre d’Internament d’Estangers (CIE) de la Zona Franca han ordenat que es restableixin les visites de familiars i entitats. La decisió es va prendre aquest dijous i no admet la presentació de recurs. Les organitzacions de drets humans i els col·lectius antiracistes celebren la decisió de restablir les visites. Tot i això, denuncien que arriba tard (nou mesos deprés de la reobertura del CIE), i que és fruit de la pressió social. Justament, dissabte passat diverses entitats es van manifestar davant del centre d’internament contra la prohibició de visitar els interns i “la violència institucional”.

Les entitats recorden en un comunicat que, des de la reobertura del CIE, l’octubre del 2020, s’ha viscut una etapa “molt preocupant” en la qual ni la direcció del centre ni el Jutjat de Control han actuat de forma diligent davant les queixes i les denúncies de les organitzacions de drets humans. Asseguren que, a banda d’impedir les visites, també s’ha obstaculitzat la feina dels advocats. Recorden que el sistema de visites ha consistit en videoconferències en un horari de tres hores els dimarts amb la presència d’un agent policial, fet que impedeix la confidencialitat de la comunicació.

Els signats, entre els quals hi ha Irídia, Migra Studium o Tanquem els CIE, asseguren que s’ha aprofitat la pandèmia per aprofundir en la opacitat del centre. Asseguren que ignorar el dret d’aquestes persones migrants és “una mostra de racisme institucional intolerable”, i avisen que continuaran treballant perquè es depurin responsabilitats en els casos denunciats des de l’octubre passat.