Com és que la prova de PCR per detectar el coronavirus no es fa a tothom? Les alternatives que hi ha són fiables? Són alguns dels interrogants que més d’un s’ha formulat aquests dies de pandèmia. Per mirar de resoldre-ho, betevé ha visitat el laboratori Catlab, a Viladecavalls, al Vallès Occidental, un dels que s’encarreguen de fer aquestes proves.

L’anomenada PCR permet detectar el material genètic del virus i es considera la prova més fiable. Segons Ana Blanco, microbiòloga de Catlab, tot i ser la més precisa, s’ha de fer “de manera mesurada”, i en dona una raó principal: el procediment per obtenir el resultat és complex i es necessita personal i material especialitzats que no sempre es tenen a l’abast.

És el cas dels reactius, substància química essencial per trobar la covid-19. “No es pot fer una PCR a tothom perquè els laboratoris ens col·lapsem i, a banda, es fa una despesa enorme“, explica Blanco. Per aquest motiu, es reserva per a pacients específics, com ara els que estan a l’hospital. “L’ideal seria utilitzar el millor test [la PCR] sempre, però això suposa un cost econòmic inviable“, lamenta.

Per això, s’intenten buscar alternatives que, assegura Blanco, permetin fer un diagnòstic més ampli i, per tant, arribin a més població. Aquí entren en joc els coneguts com a tests ràpids, més senzills i àgils. N’hi ha de dos tipus: d’una banda, els que, tot i ser menys precisos, detecten molècules del patogen i, de l’altra, aquells que localitzen anticossos. És a dir, que permeten saber si algú ha tingut o no la malaltia.

Com és el procediment de la PCR?

Al laboratori Catlab reben les mostres que s’han extret de pacients a hospitals o altres centres per fer-los una prova de PCR i saber, així, si tenen o no coronavirus. I no hi arriben com un paquet qualsevol, sinó d’allò més protegides, amb un triple embalatge. En primer lloc, comproven que estiguin en bon estat i les classifiquen per passar-les a la fase següent.

Tècnica de laboratori al Catlab manipula mostres de pacients

Més tard, els tècnics de laboratori eliminen les partícules infeccioses de la mostra per manipular-la amb seguretat. I encara queden alguns passos. Fins fa uns dies, en aquest laboratori ho feien de manera manual, però ara una màquina s’encarrega de la resta de la feina fins a obtenir el resultat.

La màquina que automatitza la feina a Catlab per fer la PCR

Segons Blanco, “quan la màquina acaba se’ns mostren els resultats en una pantalla. Cada hora i mitja, més o menys, podem obtenir el resultat de 94 mostres“. Des que es va decretar l’estat d’alarma, a Catlab han processat gairebé 12.000 mostres de pacients per PCR.