L’edat, el sexe i la comorbiditat són els principals factors associats a l’hospitalització o a un pitjor pronòstic dels malalts de la covid-19. Segons un informe de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) els pacients de més risc de mortalitat per coronavirus són els homes majors de 65 anys, amb patologies prèvies i vulnerables.

Segons l’estudi, a partir dels 65 anys, es multipliquen els casos en què cal hospitalitzar el pacient i la mortalitat es dispara respecte dels pacients ingressats de 15 a 44 anys. Així, els malalts de 65 a 74 anys tenen vuit vegades més probabilitat de morir; els de 75 a 84 anys, 16 vegades, i els majors de 84, fins a 20 vegades.

Comorbiditat i col·lectius vulnerables

També les patologies prèvies són un factor de risc en els casos d’hospitalització i mortalitat analitzats: els que tenen un nivell de morbiditat previ entre moderat i alt, amb malalties com insuficiència renal, cardíaca o diabetis, tenen més del doble de probabilitats de morir.

Per sexes, els homes tenen un 62 % més de probabilitats de morir que les dones un cop han ingressat i un 55 % més de quedar-se en observació hospitalària. I, finalment, un quart factor és el de formar part de col·lectius especialment vulnerables, com usuaris de residències assistides (per a gent gran o amb discapacitat intel·lectual).