Hi haurà dol oficial arreu de l’estat -amb banderes a mig pal- un cop la majoria del territori estigui en fase 1 de la desescalada, però també hi haurà un gran acte d’homenatge a les víctimes de la pandèmia pel coronavirus. És un dels anuncis que ha fet el president del Govern espanyol en una compareixença aquest dissabte al migdia des de La Moncloa en què ha detallat que se celebrarà un cop “el país sencer hagi culminat totes les fases i es pugui fer”. L’acte estarà presidit pel cap de l’Estat, el rei Felip VI.

En la línia d’altres intervencions, Sánchez ha recordat que “l’estat d’alarma ha funcionat”, però ha reiterat que “hi haurà diferents estats d’alarma” i en aquest sentit, ja ha avançat una “desescalada institucional dels mecanismes excepcionals” que s’han aplicat durant la crisi del coronavirus com ha estat l’estat d’alarma que, de moment, estarà vigent fins a les 0 h del 24 de maig. Un cop més, ha recordat que el procés de desescalada serà “asimètric, gradual i coordinat pel Govern espanyol i cogovernat amb les comunitats”.

La compareixença d’aquest dissabte del president del Govern espanyol arriba a les portes que el 51 % de la població de l’estat pugui entrar a partir de dilluns a la fase 1 de la desescalada. A tota aquesta ciutadania, el president els ha demanat “cautela i prudència” i ha destacat que “podran recuperar una porció més de les seves vides”. Un pas a una nova fase que, en el cas de Catalunya, només el podran fer tres regions sanitàries de Catalunya: Alt Pirineu i Aran, Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona. Barcelona n’ha quedat exclosa, a proposta del govern català i amb el vistiplau de Madrid a la demanda de la Generalitat.