Foto: Francisco Avia (Hospital Clínic))

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que preveuen que hi hagi rebrots un cop es controli el coronavirus. Vergés s’ha mostrat satisfeta de la gestió de la crisi perquè les UCI han pogut controlar l’escalada de l’epidèmia a Catalunya.

Vergés ha anunciat que es faran 12.000 tests diaris per controlar nous casos de covid-19 a Catalunya. També ha explicat que es mantindrà la tensió en l’adquisició de material de protecció perquè el mercat “és salvatge”, ja que tot el món viu en la mateixa situació.

 

Noves dades a Catalunya

La consellera de Salut ha reivindicat la transparència del govern, i ha indicat que les noves dades de casos i morts per coronavirus donen una imatge “molt més real” de l’epidèmia a Catalunya. “Ningú ho està fent així, som els primers que estem donant aquestes dades”, ha indicat la consellera, que ha subratllat que continuaran transmetent al Ministeri de Sanitat les dades oficials de morts als centres sanitaris, així com les de residències, en aquest cas dos cops per setmana. “No es compta doble i està tot crivellat”, ha insistit. També ha remarcat que, de les possibles morts, segurament n’hi ha algunes que estrictament no ho són per coronavirus, però en aquest context els metges ho certifiquen així.

Pel que fa als casos que el Departament de Salut marca com a possibles, no són els que s’han registrat simplement a l’aplicació, sinó que han tingut un seguiment per part de l’atenció primària o del 061. La imatge de la suma dels casos confirmats i els possibles, uns 94.000, ha dit, “lliga molt més” amb les dades que tenien de seguiment de l’atenció primària, que està monitoritzant unes 100.000 persones.

En tot cas, ha subratllat que cap altre territori està donant les dades d’aquesta manera, ni tampoc països de la UE, que només compten morts als hospitals. Vergés va parlar amb el ministre Salvador Illa per avisar-lo que donarien aquestes noves dades.

Pel que fa a les defuncions que no es poden classificar de moment, ha indicat que aniran polint les dades. En molts casos el lloc de defunció era una ciutat o un lloc indeterminat, i no es podia saber si la persona havia mort a casa o en una residència.