L’increment de contagis de la covid preocupa i molt els experts. El professor de la UPC i investigador de BIOCOM-SC Daniel López Codina assegura que les dades són “esgarrifoses” i que més que d’una onada hem de parlar d’una “superonada“. “L’epidèmia dels no vacunats està absolutament fora de control. Tenim un creixement desmesurat [de casos]”, afirma. També l’investigador de la Universitat de Leicester i professor dels estudis de Ciènces de la Salut de la UOC Salvador Macip parla d’un “increment espectacular de casos”, que, a diferència d’altres onades, no es tradueix, de moment, en un augment d’hospitalitzacions i d’ingressos a les UCI.

Cal fer alguna cosa per aturar el creixement de contagis

Davant d’aquest panorama també coincideixen en la solució. “És evident que cal fer alguna cosa per aturar el creixement [de casos]”, assegura López Codina, que creu que cal insistir a la població que “la pandèmia no s’ha acabat”. Per Macip, seria “prudent” instaurar restriccions. “No podem esperar a vacunar tota la població jove”, alerta. Justament, aquest dimarts al migdia hi ha una reunió d’urgència entre Salut i l’oci nocturn per avaluar la situació. De fet, el govern ja té sobre la taula restriccions “quirúrgiques” per reduir la propagació de la covid.

La variant delta i la relaxació: un còctel perillós

Sobre les causes de l’increment de contagis, tant López Codina com Macip coincideixen que hi ha un còctel de factors. D’una banda, la variant delta, més infecciosa i que continua guanyant terrenys; i, de l’altra, un comportament més relaxat acompanyat de la reobertura de l’oci nocturn i d’una reducció de les restriccions, “quan potser no era el millor moment per fer-ho”, afirma Macip. L’investigador de la UOC considera que activitats com l’oci nocturn en espais tancats són de “risc màxim”, mentre que les que es fan a l’aire lliure, com els festivals, és com “tirar els daus esperant a veure què passa”.

“Els tests d’antígens no són un passaport per fer el que vulguis”

Sobre la necessitat d’incrementar els test d’antígens com reclama l’epidemiòleg Oriol Mitjà per a activitats com els festivals i les discoteques, Macip coincideix que són una bona eina i que cal fer-los més accessibles. Tot i això, alerta que la gent està interpretant que és “un passaport per fer el que vulguis”, quan no hauria de ser així.

Comparteix a: