La pèrdua de l’olfacte i del gust per la covid-19 afecta més a persones joves i dones, segons investigadors de l’Hospital Clínic-IDIBAPS. Després de fer diversos anàlisis sobre la prevalença de la pèrdua de l’olfacte i el gust entre pacients que han passat la covid, conclouen que més de la meitat tenen pèrdua d’olfacte i gust i d’aquests, en més del 90 % el deteriorament es produeix en els dos sentits. A més, s’ha detectat que aquesta disfunció és un símptoma comú en pacients joves i no hospitalitzats, que pateixen un de cada tres malalts que han participat en l’estudi.

L’equip del Clínic-IDIBAPS ha coordinat, des de l’inici de la pandèmia, tres estudis sobre la pèrdua l’olfacte i del gust en el context de la covid. Han avaluat les dades de 846 pacients i 143 controls de 15 hospitals espanyols. Més de la meitat de les persones amb covid presentaven una pèrdua greu de l’olfacte (53,7%) o del gust (52,2%) i, d’aquests, en més del 90 % el deteriorament va afectar els dos sentits.

Pel que fa la freqüència i gravetat de la pèrdua d’olfacte en pacients de covid-19 no ingressats, en comparació amb controls amb refredat comú o grip, conclouen que la freqüència de pèrdua d’olfacte (70,1 %) i gust (65 %) va ser significativament superior entre els pacients amb covid respecte als refredats i grip comuna (20,6 % i 19,6 %).

Els investigadors han explicat que la pèrdua d’olfacte i gust va ser predominant en persones de menys de 50 anys i en dones, “que representaven un 63 % dels afectats amb aquesta simptomatologia”. Expliquen que l’estudi del sentit de l’olfacte pot ser útil per identificar pacients que requereixin mesures d’aïllament o tractament inicial i podria reduir el nombre de contagis evitant la propagació.

L’olfacte es pot entrenar

D’altra banda conclouen que tres de cada quatre pacients amb covid presenten una millora de la pèrdua d’olfacte passat un mes des del diagnòstic. Els investigadors recorden que, per ara, es desconeix l’eficàcia dels tractaments disponibles per a la disfunció olfactiva postviral. Tot i així, asseguren que l’entrenament olfactiu ajuda a la recuperació de l’olfacte. Aquesta teràpia implica l’exposició repetida a un conjunt d’olors coneguts durant deu segons cadascun, dues vegades al dia durant, almenys, tres mesos.