Els canvis al nomenclàtor de Barcelona han pres força en l’agenda política en l’últim mandat. La plaça de Joan Carles I, els jardins del Príncep de Girona o el carrer de la Maternitat són algunes de les vies que han canviat de nom durant el darrer mandat, 2015-2019. En total, en l’última legislatura es van fer 16 modificacions del nomenclàtor, una xifra semblant a la dels dos mandats anteriors, i dos carrers més també han iniciat els tràmits per canviar de nom. En aquest mapa interactiu pots consultar tots els carrers, places i altres espais de la ciutat que han canviat de nom en els tres últims mandats.

Canvis en cinc espais amb noms borbònics

El mandat 2015-2019 va començar amb la voluntat política de canviar el nom d’espais de la ciutat amb referències borbòniques. Ha estat el cas de la plaça de Joan Carles I, l’avinguda de Borbó, els jardins de les Infantes, l’avinguda del Príncep d’Astúries i els jardins del Príncep de Girona. Precisament, hi ha hagut un nou canvi de nom en un equipament a tocar d’aquests jardins, tot i que no sigui estrictament de nomenclàtor. L’Institut Príncep de Girona ha passat a dir-se Institut Teresa Pàmies.

Tres canvis reivindicats

Un canvi molt destacat va ser el de la plaça de Llucmajor per la plaça de la República, el primer canvi del mandat, i es va celebrar amb una festa ciutadana el 14 d’abril del 2016 amb motiu del 85è aniversari de la proclamació de la Segona República.

També va ser molt esperada la inauguració del carrer de Pepe Rubianes, en substitució del carrer de l’Almirall Cervera. Inicialment, s’havia aprovat homenatjar l’actor galaicocatalà amb un espai a l’avinguda del Paral·lel, però la pressió de les autoanomenades “viudes” de Rubianes va aconseguir una millor localització.

Durant aquest mandat es va corregir, a més, l’error que havia rebatejat la plaça de Can Basté per la plaça d’Humberto Rivas. Els veïns sempre havien demanat homenatjar el fotògraf a la plaça del darrere del centre cívic i no la del davant, que ja tenia nom.

Els últims tràmits del mandat 2015-2019

Un dels darrers canvis de nom del mandat 2015-2019 va ser el del carrer del Mecànic Pablo Rada, que ha substituït el carrer de l’Aviador Franco, al barri de la Marina de Port.

L’últim plenari del districte de Ciutat Vella va aprovar canviar el nom del carrer de l’Almirall Aixada pel d’Emília Llorca, activista del barri. En aquest cas, la iniciativa encara ha de recórrer tot el tràmit a la Ponència de Nomenclàtor. També el plenari del districte de Sant Andreu va aprovar el juliol del 2018 elevar a la Ponència de Nomenclàtor el canvi de nom del carrer del Pare Pérez del Pulgar pel de Trinidad Sánchez Pacheco.