El consell plenari de Sants-Montjuïc ha aprovat substituir el nom del carrer de l’Aviador Franco (en referència de Ramon Franco) pel del Mecànic Pablo Rada. La proposta del govern ha obtingut el suport de tots els grups polítics excepte del Partit Popular, que es va abstenir.

Per què aquest canvi?

Amb aquesta decisió, el districte dona compliment a la Llei de Memòria Històrica, que estableix que no pot haver cap espai públic amb el nom de persones amb delictes de sang. Ramon Franco va ser un dels aviadors que va creuar per primera vegada l’Atlàntic en un hidroavió, el Plus Ultra. També es va presentar a les llistes d’ERC a les eleccions del 1931, però durant la Guerra Civil va canviar de bàndol i va ser un dels militars que va bombardejar Barcelona.

Pablo Rada, el mecànic del Plus Ultra

El veïnat, però, no està del tot d’acord amb el canvi. Considera que el nom del carrer no fa referència a la participació que va tenir el germà del dictador Francisco Franco a la guerra, sinó a la fita història que va aconseguir com a aviador. Tot i això, accepta el que estableix la legislació i celebra que s’hagi triat el nom del mecànic Pablo Rada, que també va formar part d’aquesta fita històrica. Creuen que així es manté l’esperit del Plus Ultra, l’hidroavió al qual fa referència el nom d’aquesta barriada de la Marina de Port. De fet, al mateix barri també hi ha els carrers d’Aviador Ruiz de Alda i Aviador Duran, els altres dos tripulants de l’hidroavió que el 1926 va volar de Palos de la Frontera (Huelva) a Buenos Aires (l’Argentina).

El canvi es farà efectiu el 2019

Després d’aprovar el canvi de denominació d’aquest vial, el proper pas és passar la decisió a la Comissió del Nomenclàtor perquè la faci oficial. D’aquesta manera, si els tràmits burocràtics no ho impedeixen, Pablo Rada podria tenir el seu carrer entre el primer i el segon trimestre del 2019.