Els veïns de l’anomenat Bloc Llavors, al número 38 del carrer de Lleida, tornen a enfrontar-se a un nou desnonament. Si al gener els jutjats van suspendre l’últim llançament d’acord amb el decret sobre habitatge de la Generalitat, ara la jutgessa del cas l’ha reactivat en considerar que aquesta norma autonòmica —aprovada al desembre— no pot paralitzar un procediment judicial ja en marxa.

De fet, els jutjats responsabilitzen l’Administració a l’hora d’aplicar la llei aprovada pel govern català. La norma estableix, entre d’altres, que els grans tenidors estan obligats a oferir un lloguer social de set anys a famílies vulnerables, i inclou que això també s’ha d’aplicar a les persones que faci almenys sis mesos que ocupen un habitatge.

El llançament, sense data i hora

La resolució fixa el desnonament 15 dies després que s’hagin resolt els recursos presentats pels inquilins. El bloc, amb sis famílies que ocupen pisos, ha rebut la notícia amb sorpresa i denuncia que la jutgessa ha canviat de criteri. També que fixa un llançament obert, quan n’havia paralitzat un d’anterior argumentant que els desnonaments sense data i hora no els recull cap llei.

Amb tot, els veïns critiquen que la justícia legitima la propietat —”un fons voltor que vol desnonar famílies vulnerables per enriquir-se”— i que no ha actuat “amb proporcionalitat” davant la situació dels inquilins. Han fet córrer la resolució a través de Twitter i asseguren que intentaran per totes les vies aturar el llançament, també amb l’ajuda del Sindicat de Barri del Poble Sec.

El paper de l’Ajuntament en el conflicte

Qui també té un paper destacat en el conflicte és l’Ajuntament de Barcelona. El 20 de gener passat, va enviar un requeriment a la propietat, el fons Vauras Investment, perquè oferís lloguers socials a les famílies —tal com estableix el decret de la Generalitat— en el període d’un mes. El termini encara no s’ha esgotat, però el consistori avisa que, si no ho fa, anirà més enllà. La regidora d’Habitatge, Lucía Martín, assegura que hi haurà sancions i alerta que es poden enfilar als 90.000 euros.