Nou Barris ha inaugurat dues places, anomenades d’Humberto Rivas i Can Basté, situades a l’entorn del Centre Cívic Can Basté. La nomenclatura respon a una reivindicació ciutadana per part de l’Associació de Veïns i Veïnes del Turó de la Peira, que demanava una plaça en homenatge al fotògraf argentí Humberto Rivas i una altra que rendís tribut al centre cívic d’aquesta zona, que té molts anys d’història.

Un error administratiu va intercanviar els noms

Les plaques i l’estrena oficial dels noms han arribat gairebé sis anys tard, a causa d’un error administratiu l’any 2014 que va confondre les places, situades una al davant i l’altra al darrere de la masia de Can Basté. La confusió va obligar a reiniciar els tràmits burocràtics, fet que ha propiciat durant tot aquest temps l’estupefacció, les queixes i reivindicacions de l’AV Turó de la Peira i del Centre Cívic Can Basté, impulsors de la demanda, amb el suport dels comerciants de la zona.

Una plaça en homenatge a Humberto Rivas

Durant la celebració del Fòrum Fotogràfic Can Basté del 2014 ja es van instal·lar quatre plaques simbòliques amb el nom del fotògraf amb la intervenció de la família Rivas, en espera que Nomenclàtor aprovés i col·loqués les definitives. Després de passar pel plenari i per Nomenclàtor, els veïns es van adonar de la confusió quan els operaris estaven a punt a col·locar la placa amb el nom d’Humberto Rivas a la plaça de davant de Can Basté. Aleshores, es va decidir aprofitar el reinici del procés per batejar oficialment el nom amb el qual ja es coneixia popularment l’espai de davant del centre cívic, Can Basté. Ara la històrica masia reconvertida en equipament canviarà l’adreça a la plaça de Can Basté, 1.

L’estrena de la nomenclatura es va fer dissabte, 18 de gener, amb la presència de la regidora de Nou Barris, Marga Marí-Klose, i diverses entitats o associacions com l’Associació de Veïns i Veïnes del Turó de la Peira, l’Arxiu Fotogràfic Humberto Rivas, l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, el Grup d’Història de Nou Barris i el Turó Acció Socio-Cultural.

Homenatge al darrer treball del fotògraf

Amb motiu de la descoberta de les plaques, Can Basté ha recuperat fins al 8 de febrer l’exposició “Huella”, cedida per l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona. Va ser el darrer projecte que va dur a terme Rivas, en el qual va immortalitzar durant 10 anys, entre el 1995 i el 2005, escenaris i personatges vinculats a la Guerra Civil. Terol, Belchite, Corbera d’Ebre, Figueres, Barcelona… Però també la Montserrat, la Filo, l’Encarnación, el José María o l’Eduardo. L’objectiu era recuperar testimonis en forma d’escenaris i persones de la memòria silenciada de la guerra, abans que el pas del temps les esborri.

El fotògraf del silenci

Humberto Rivas va néixer a Buenos Aires el 1937. Des del 1976 i fins que va morir, el 2009, va viure i va treballar com a fotògraf i pedagog a Barcelona. Va ser una de les figures clau de la fotografia creativa a la ciutat i, durant molts anys, professor a l’Espai Fotogràfic Can Basté. Humberto Rivas va ser un dels impulsors de la primera edició de la Primavera Fotogràfica de Barcelona. La seva obra figura en importants col·leccions nacionals i internacionals i s’han publicat nombrosos llibres sobre el seu treball. El 1997 l’Ajuntament de Barcelona li va concedir el Premi d’Arts Plàstiques Ciutat de Barcelona. El 1998 va obtenir el Premi Nacional de Fotografia, atorgat pel Ministeri de Cultura espanyol. El 1999 va rebre a l’Argentina el Premi Konex. El 2009 l’Ajuntament de Barcelona li va lliurar la Medalla d’Or al Mèrit Artístic, just després de la seva mort, el 6 de novembre del 2009 a Barcelona.

La seva fotografia es caracteritza per la sobrietat, pels retrats directes, frontals de persones i llocs abandonats en blanc i negre, pels quals passa el temps sigil·losament. Per aquesta raó el coneixien com el fotògraf del silenci.