La Barceloneta tindrà aviat un carrer amb el nom d’Emília Llorca, una veïna i activista veïnal que va morir en accident de trànsit el 2009. Es tracta del carrer de l’Almirall Aixada actual. Fa una dècada que un grup de veïns van engegar una campanya per aconseguir el reconeixement del districte a la tasca de l’Emiliona, com se la coneixia popularment. Aquest reconeixement finalment ha arribat al darrer consell plenari del districte de Ciutat Vella d’aquest mandat. El canvi de nom va estar a punt de no prosperar ja que només hi van votar a favor Barcelona en Comú i la CUP. El PP, Cs i el PSC van votar-hi en contra mentre que el PDeCAT i ERC s’hi van abstenir.

La Barceloneta homenatja l’Emiliona

Emília Llorca, coneguda popularment com l’Emiliona, va liderar moltes de les reivindicacions veïnals de la Barceloneta. “Segur que no ens hauria demanat que li poséssim un carrer, en això crec que hi estem tots d’acord, però justament perquè hi ha gent que fa aquesta feina invisible però imprescindible, crec que és necessari reconèixer-la”, va dir la regidora del districte de Ciutat Vella, Gala Pin.

Una dècada de campanya veïnal

Amb el canvi de nom es posa fi a la campanya engegada fa anys per un grup de veïns de la Barceloneta. María Luz Pérez, veïna i amiga de l’Emília, confessa que no ha pogut dormir de l’alegria. Diu que l’Emiliona “s’ho mereix, perquè ha batallat amb els altres companys i amb la seva família pel barri”.

Un canvi “in extremis”

El canvi de nom ha estat polèmic. No s’ha decidit per unanimitat de tots els grups amb representació al districte de Ciutat Vella. “Vaig veure clarament que era un càstig, era un vot de càstig perquè l’argumentació que deien que era precipitat, que no hi havia hagut consens, és mentida”. Són paraules de Pepa Picas, veïna i representant de l’Associació de Veïns de l’Òstia, fundada per Emília Llorca. El canvi de nom es farà efectiu quan s’aprovi de forma definitiva per la Ponència de Nomenclàtor de Barcelona.