El canvi del nom de la plaça de Llucmajor pel de plaça de la República ja està en marxa. El procediment va començar el 10 de febrer amb el tràmit de la Ponència del Nomenclàtor, que va informar favorablement per unanimitat sobre el canvi, després d’avaluar-ne les implicacions i els costos que comportarà. La decisió se sotmetrà el 2 de març a votació i debat al plenari del districte de Nou Barris, i després s’elaborarà un expedient d’aprovació que hauran de signar tant el president de la Ponència com l’alcaldessa.

La decisió adoptada preveu canviar la denominació de plaça de Llucmajor per plaça de la República, i, en canvi, que els jardins de la Segona República passin a anomenar-se de Llucmajor. D’aquesta manera, s’escolta la petició de l’Ajuntament de Llucmajor perquè el nom d’aquest municipi mallorquí no desaparegui del nomenclàtor de Barcelona. La parada de metro, que també s’anomena de Llucmajor, mantindrà el nom actual, tot i que l’Ajuntament estudiarà amb TMB com fer referència a la República.

El doble canvi de nomenclatura de la plaça i dels jardins permetrà minimitzar el cost de la decisió adoptada. Serà necessari substituir les dues plaques del nomenclàtor que hi ha a la plaça i alguns dels rètols de senyalització viària que hi condueixen, així com la informació present a les parades de la xarxa d’autobús. D’altra banda, la decisió afectarà pocs veïns o activitats empadronades a aquesta adreça, de manera que no tindrà un impacte significatiu al cens. En total, el pressupost previst per a aquesta intervenció està estimat al voltant dels 3.000 euros.

Plaça de valors republicans

El govern municipal preveu inaugurar la nova plaça amb una jornada ciutadana el proper 14 d’abril, el dia de la celebració del 85è aniversari de la proclamació de la Segona República espanyola.

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha explicat que “no és una simple anècdota, sinó un acte de justícia i dignificació”. Pisarello ha puntualitzat que la plaça no serà un homenatge a la Segona República espanyola, sinó als valors republicans en general.

Per la seva banda, la regidora de Nou Barris, Janet Sanz, ha celebrat que se satisfaci una “demanda veïnal i associativa de bona part de les entitats del districte vinculades a la recuperació de la memòria històrica”.