estiu 2022

Aquesta setmana vivim un episodi de calor força extraordinari més propi del juliol que no pas del maig. La previsió apunta que el cap de setmana el termòmetre encara s’enfilarà més. És un fet excepcional en les dates en què estem, que fa que bona part dels recursos municipals per combatre les altes temperatures no estiguin del tot habilitats. És el cas de les piscines descobertes o els jocs d’aigua, que obren a finals de juny, o les escoles que funcionen com a refugis climàtics, perquè el curs encara està en marxa. Aquest dispositiu especial es posa en marxa a l’estiu i està adreçat especialment a oferir confort tèrmic a les persones vulnerables. L’alternativa, seguir de ben a prop els consells de Salut i Protecció Civil.

160 refugis climàtics

La ciutat té més de 160 refugis climàtics que s’activen amb el pla Calor per afrontar les altes temperatures. Es tracta de llocs exteriors com parcs i jardins, i interiors com biblioteques, museus i complexos esportius. Alguns estan en funcionament tot l’any, com els equipaments culturals, però d’altres obren a finals de juny fins al 15 de setembre.

Algunes escoles, per exemple, són refugis climàtics a l’estiu però ara amb el curs escolar actiu no poden complir aquest funció de dilluns a divendres. L’alternativa, només en cap de setmana, són els patis escolars oberts.

Primeres piscines exteriors obertes

Les piscines descobertes també són una bona manera de combatre la calor de l’estiu. Tot i que la majoria de piscines municipals obren el mes de juny, actualment n’hi ha quatre d’obertes: la CEM Parc de la Ciutadella, CEM Sant Sebastià, CEM Can Toda i la del CEM Bac de Roda. Algunes de les zones d’aigües més populars també són la Creueta del Coll o la font de jocs d’aigua de Canyelles.

L’Ajuntament té previst ampliar les zones de jocs d’aigua perquè els nens i nenes puguin refrescar-se i refugiar-se de les altes temperatures mentre juguen. La de Canyelles és la primera, però a l’estiu del 2024 es preveu que n’hi haurà 13 més.

L’alternativa, en aquest cas, són les piscines cobertes i les platges del litoral barceloní.

Les onades de calor, també al maig i el setembre

Les temperatures excepcionalment altes d’aquests dies no es poden considerar una onada de calor, segons els llindars meteorològics. Però les onades de calor deixaran de ser episodis exclusius dels mesos d’estiu, segons vaticinen els experts. Javier Martín Vide, climatòleg i catedràtic de geografia física de la UB, assegura que això és una conseqüència directa del canvi climàtic i l’escalfament global.

Les onades de calor ja no seran només als mesos de juliol i agost, sinó que es podran avançar al mes de maig i allargar-se fins al setembre
Javier Martín Vide, climatòleg i catedràtic de geografia física de la UB